Index Vakbarát Hírportál

5,4 milliárdos tao-rekorddal sokkol Orbán felcsúti akadémiája

2017. december 18., hétfő 14:59 | aznap frissítve

Pénteken szinte meglepődtünk a felcsúti focialapítvány 2017-18-as tao-programjára megítélt 2,3 milliárd forintos támogatás szerénységén, hétfőre viszont az MLSZ módosította az adatbázist, így kiderült, hogy Orbán Viktor alapítványa ennél sokkal többet kap.

A szövetség által jóváhagyott felcsúti program értéke 5,39 milliárd forintra nőtt, ami a tao-program beindítása óta a legnagyobb megítélt összeget jelenti.

A G7 következtetése szerint arról lehet szó, hogy részleteiben fogadták el az idén benyújtott programot, ám hogy mire kell ilyen töméntelen pénz a Felcsútnak, arra egyelőre senki nem tudja a magyarázatot.

A hétvégi módosításokkal nemcsak Orbánék jártak jól, de Tállai András csapata is visszavette az őt megillető helyét a dobogón, a pénteken még ötödik helyezett mezőkövesdi program értéke is több mint duplájára nőtt, 807 millió forintra. Ez egyenként nézve a programokat csak a harmadik helyre lenne elég, mert a Budapest-bajnokság másodosztályában szereplő BVSC is javított durván 150 millióval. 

Ha viszont az egyes csapatok utánpótlásegyesülete, illetve profijai által külön-külön benyújtott programokat összesítjük, akkor a Mezőkövesd a második helyre lép elő, míg a belga Double Pass minősítése szerint Magyarország legjobb akadémiájával rendelkező Honvéd kiesik az első tízből.

Felcsút még a kivételezettekből álló top 10-ben is lényegesen többet kap, mint a másik kilenc csapat összesen. És 196-szor többet, mint egy átlagos program.

A legnagyobb rejtély – persze azt leszámítva, hogy a saját fiataljait negligáló utánpótlásközpont miért kap ilyen irdatlan pénzt évről-évre  –, hogy mire költik majd a felcsútiak a támogatást. Ha az utánpótlásra és a pár száz alkalmazottra el is vernek úgy félmilliárdot, még mindig marad közel 5 milliárd forint.

Stadionra, sportcsarnokra, tucatnál is több futballpályára, edzőközpontra, kazánházra, kollégiumra, parkosításra már kaptak sok-sok milliárd támogatást korábban. Nem világos, hogy mire volna még szükség.

A legvalószínűbb megoldás talán egy sporthotel, Kisvárdán Seszták Miklósék, Kövesden Tállaiék is azt építenek taóból, erre Felcsúton is el lehetne költeni néhány milliárdot, a magyar futball jövőjének nevében természetesen.

Mit épít a felcsúti fociakadémia az 5,4 milliárdos tao-támogatásból?

  • 1384
    Puskás Disneylandet
  • 1078
    buszmegállót
  • 776
    Balatont
  • 559
    repülőteret
  • 291
    még egy stadiont
  • 266
    sporthotelt

Rovatok