Index Vakbarát Hírportál

Petry: A futballakadémiákon túl magas fizetést tesznek zsebre

2018. január 5., péntek 08:47

A Hertha BSC-nél dolgozó korábbi magyar válogatott kapus, Petry Zsolt a Nemzeti Sportnak adott interjút, amiben szóba került, hogy szerinte mi a magyar futball baja.

A Bundesliga-klub kapusedzője elmondta, nagy bravúrnak tartotta, hogy 2016-ban sikerült kijutni az Eb-re, de a felszín alatt nagy problémái vannak a magyar futballnak. Többek között:

Petry kitért az akadémiákra is. "Az akadémiákon túl magas fizetést tesznek zsebre, fontosabbnak kellene lennie a nevelésnek, mint a képzésnek. Hogy megedződött személyiségek kerüljenek ki, akik tudják, mi az öntudat, a szorgalom, a fegyelmezettség, az önbizalom. Csakhogy az eredménykényszer elnyomja ezeket a tulajdonságokat, 

ráadásul a fiatalok arra az akadémiára mennek, amelyen több pénzt kapnak, nem az a mérvadó, hol lehet jobban fejlődni."

A Hertha kapusedzője szerint az a baj, hogy ha eljut néhány ifijátékos egy-két nevesebb klubhoz, akkor sem állja meg a helyét, mert a magyar futball "dívácskákat nevel". A rendszerből hiányzik a szigor, a keménység és a korai sztárolás sem tesz jót - mondta.

"Azt kell tizenkét-tizenhárom éves gyerkőcökbe nevelni, hogy egyszer különlegesek lehetnek, ám azért meg kell dolgozni, még nem azok. Izland erre jó példa. Mentálisan erős futballistákat nevel, a játékosok jó bajnokságokban szerepelnek, amelyekben még jobbá válnak". 

Petry beszélt arról is, hogy a Hertha-cserekapus Jonathan Klinsmann személye miatt volt egy kisebb nézeteltérése a kapus világbajnok apjával, Jürgen Klinsmann-nal a fiatal játékos edzésmunkája miatt. "Nem elleneztem, hogy elmondja a véleményét, de megbeszéltük, hogy Jonathannak, is jobb, ha a saját lábára áll, és nem az apján keresztül próbálja intézni az ügyet". 

Rovatok