Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A futball művészet, ez itt az én koncepcióm!

2018. január 11., csütörtök 11:20

Orbán Viktor vakmerő futballmegszállottsága

– ezzel a címmel közölt hosszú anyagot csütörtök reggel az angol Guardian. A lap újságírói Felcsútra is ellátogattak, és megszólaltatták a miniszterelnököt. 

Orbánt egy hazai Felcsút-meccs félidejében sikerült elkapniuk a helyi stadion VIP-lelátóján, ahol ott volt vele Szöllősi György is, az akadémia egykori sajtófőnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

A miniszterelnökhöz a cikkben társszerző David Goldblatt futballról szóló angol nyelvű könyvnek köszönhetően tudtak hozzáférkőzni, miután jelezték interjúigényüket a klub sajtófőnökének – a meccs szünetében –, majd beszélgettek Orbánnal egy keveset a futballról. A könyv előszava ragadta meg Orbánt, amiben arról van szó, hogy egy közösséget a futballjának stílusa határozza meg. Majd belekezdett. 

„A futball furcsa kombinációja annak, hogy valaki szabad ember és egyben egy katona is. A futballista egy egység tagja, de közben kreatívnak is kell lennie. Ez a modern társadalmak nagy dilemmája is: hogy egyszerre legyünk szervezettek és szabadok. A futballpályán még megy is ez, de a politikában már bonyolultabb”. 

Orbán szerint "a magyarok eleve kritikusan állnak a civilizációkhoz, és úgy gondolják, hogy a modern társadalom nagyon veszélyes lehet a gyerekekre, ezt ellensúlyozza a sport." 

"Jól haladunk, hogy újraélesszük a magyar futballt, de sokan nagyon kritikusak. Kevesen értenek velem egyet,

Ki kéne adnunk magyarul, Gyuri 


A riport szerint Orbánnak annyira megtetszett az angoloktól kapott könyv, hogy rögtön Szöllősihez fordult: "Miért nem jelent ez még meg magyarul? Meg kéne csinálni, Gyuri, ki kéne adnunk". 

sokan mondják azt, hogy a magyar futball szar, de a helyzet az, hogy nagyon szépen fejlődik, és előrefelé haladunk, nem igaz, Gyuri?

– fordult Szöllősihez a riport szerint, aki erre azt felelte,

abszolút, miniszterelnök úr! 

Orbán ezután a felcsúti akadémiáról is beszélt.

Ez az akadémia és ami körülveszi, egy része egy koncepciónak. Az én koncepciómnak, hogy a futballnak nem kell üzletiesnek lennie. A futball inkább a művészethez tartozik, nézzék meg ezt a stadiont, ez művészet. 

Orbán meg is erősíti, hogy az akadémiájának fő koncepciója is az, hogy a futball egyfajta művészet. Ezután a Guardian újságíróit felinvitálta a stadion tetejére a miniszterelnök, ahol arról beszélt, hogy van még hely az akadémia terjeszkedésének. Ezután szelfiztek egyet közösen. "A feleségem utálja a stadiont, mert elrontja a kilátást a konyha ablakából" - jegyezte meg Orbán. 

Arról is beszélt, hogy előbb-utóbb létre akarnak hozni egy Puskás-intézetet, mert hát ott van Felcsúton az akadémia, iskola, egy önálló kis univerzum, és most már egy NB I.-es csapat is, de szükség lenne még egy múzeumra, egy oktatási központra és egy kiadóra is. 

Az emberekért

– mondta.

De mesélt más terveiről is, az akadémiai rendszer kiterjesztéséről a határon túlra, "Szerbiába, Romániába és Ukrajnába, olyan helyekre, melyek egykoron Magyarországhoz tartoztak. A gyerekekért tesszük, olyan területeken, ahol magyarok élnek."

Orbán azzal zárta az idegenvezetést, hogy vicceskedve megjegyezte, a Parlament épülete azért szebb a felcsúti stadionnál. 

A cikkben egyébként kitérnek arra, hogy a felcsúti NB I.-es csapatnak készült aréna inkább hasonlít egy katedrálisra, mint stadionra. Ettől eltekintve Felcsút úgy nézne ki, mint egy teljes átlagos kis falu, ám ez megváltozik, amikor az ember meglátja a házak fölé magasodó létesítményt.

Ez a stadion nem a helyieknek van, bár ez egyértelművé válik, amikor az ember belép az arénába, ahol az oligarcháknak tartanak fent parkolóhelyeket

– írja a Guardian, aztán felsorolják a magyar futballhoz köthető üzletembereket, Garancsi Istvánt, Mészáros Lőrincet, és az ő meggazdagodását. 

Orbán futballmegszállotságával kapcsolatban megemlítik, hogy a miniszterelnök állítólag időnként naponta hat futballmeccset néz meg, és 1998-ban az első külföldi útja miniszterelnökként a franciaországi futball-vb volt. 

A miniszterelnök több sztorit is elmesélt a Guardian újságíróinak arról, hogy a nagyapja szerint egy jó meccset nézni olyan, mintha az ember zenét hallgatna. "Ha nem hallod a zenét, nem jó a meccs. Éppen ezért a magyarok sosem fogják azt mondani, hogy zenét hallanak, amikor a németek megnyernek egy nagyobb tornát, mert inkább csak robotok zaját hallják."

A legjobb történet viszont szorosan Orbánhoz kötődik, ezt is megosztotta a látogatókkal az idegenvezetése során azokból az időkből, mikor a kilencvenes évek végén az akkor még negyedosztályú Felcsútban ő is futballozott.

"Éppen edzésem voltam, amikor jött valaki, hogy az amerikai elnök,

Bill Clinton keres telefonon. Azt mondtam, ne viccelj, edzésem van, hívjon vissza öt perc múlva!

És így is tett, a délszláv háború miatt keresett, mert volt egy javaslata. Én meg ott álltam telefonnal a kezemben a pályán, mint egy disznó."

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás az MTK elnöke az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitóünnepségén 2016. október 13-án. - fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok