Index Vakbarát Hírportál

150 millió forintot bukott a Videoton az ingyen lelépő Suljicon

2018. február 6., kedd 12:04 | aznap frissítve

2015 egyik legnagyobb hazai átigazolása volt, hogy a Videoton megvette az Újpest bosnyák szélsőjét Asmir Suljicot, akit sokan a magyar bajnokság legjobban cselező játékosának tartottak. Az akkor 24 éves Suljichoz jelentős reményeket fűztek Fehérváron, amiből aztán később nem sok valósult meg.

Hogy ez a játékos hibája volt, vagy a leggazdagabbra stafírozott magyar klubra jellemző szakmai koncepciótlanság áldozata lett Suljic, azt nem tudni. Biztos nem segítette a dolgot, hogy két és fél szezon alatt öt edzője volt, mindenesetre a Transfermarkt adatai szerint 500 ezer euróért – nagyjából 150 millió forint – megvett játékos a bajnoki meccsek felén sem játszott, és gólt alig lőtt a Fehérváron. (A magyar sajtóhírek 400-500 ezer euróról szóltak.)

Suljic épp idén kezdett belendülni, már nyolc gólpassznál jár a bajnokságban, ám a fehérváriak így is az elengedése mellett döntöttek, nem hosszabbították meg nyáron lejáró szerződését és a télen az első csapat keretéből is kitették. Hogy ez tudatos döntés volt a klub részéről, vagy kényszerű, mert a játékos nem volt hajlandó hosszabbítani, az nem egyértelmű. Így vagy úgy, de elég nagyvonalú megoldásnak tűnik, mivel lényegében azt jelenti, hogy ingyen lemondtak a klub egyik legnagyobb értékéről.

És nem is kellett sokat várni, hogy valaki lecsapjon a lehetőségre, hétfőn este a Wisla Kraków a honlapján bejelentette, hogy szerződést kötöttek Suljiccsal, aki júliustól lesz hivatalosan is a játékosuk. 

A hírek szerint a Videoton 250 ezer euróért már télen elengedte volna, de a lengyelek inkább kivárják, amíg grátisz vihetik a labdarúgót. A helyzet eléggé emlékeztet Nikolicséra, akit szintén egy lengyel klub – a Legia Warsawa – vitt el ingyen Fehérvárról, miután az ő szerződését sem sikerült időben meghosszabbítani.

Nagyon úgy tűnik, Fehérváron még mindig nem sikerült beépíteni a klub működésébe, hogy 22 éve bevezették a Bosman-szabályt.

Suljic jelenlegi értékét 750 ezer euróra teszi a Transfermarkt, azaz a lengyelek egy 232 millió forintos játékost vittek el ingyen a Videotontól. Ez az összeg sok magyar klubot a földhöz vágna, még szerencse, hogy a csak a pénztárgépekből évi félmilliárdot kereső Garancsi István állami megbízásokkal kitömött cégbirodalmával, illetve a szponzoráló állami vállalatokkal, sőt időnként még némi EU-s támogatással a háta mögött a Videotonnak meg se kottyan, ha időről-időre kidob az ablakon pár száz milliót.

Rovatok