Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes fordulat: lecsapott a minisztérium a felcsúti futballakadémiára

2018. február 8., csütörtök 18:30 | hat éve frissítve

A Földi Judittól, a DK elnökségi tagjától kapott tájékoztatás szerint váratlan fordulatot vett a Demokratikus Koalíció Orbán Viktor felcsúti futballakadémiája ellen indított adatigénylési pere, amit a párt ügyvédei első, másod- és legfelsőbb fokon is megnyertek a Mészáros Lőrinc vezette intézmény ellen.

De hiába telt le a törvényben meghatározott határidő, adatok helyett csak egy levél érkezett a DK-hoz, igaz azt maga Mészáros Lőrinc írta. A tehetséges vállalkozó arról tájékoztatta a párt képviselőit, hogy sajnos nem tudja átadni a kért iratokat, számlákat a tao formájában érkező évi több milliárd forintos költségvetési támogatás felhasználásáról, mert az Emmi októberben hirtelen utólagos ellenőrzést rendelt el a Felcsútnál, és valamennyi irat eredeti példányát bekérették.

Ezek szerint se papíron, se digitalizálva nem őriztek másolatokat az intézménynél, de nem ez az egyetlen részlet, ami valószínűtlenül szerencsésen segítette, hogy a Felcsút tovább titkolózhasson.

Mészáros Lőrinc utánozhatatlan stílusában megfogalmazva az ellenőrzés oka

„hogy a támogatás felhasználásának jogcíme vonatkozásában a finanszírozási források tekintetében adódhat átfedés”.

Azaz esetleg olyan vállalkozás adta az adóját, aki aztán részesült belőle a megbízás teljesítésekor szerződő félként.

Ami még ennél is érdekesebb, hogy az utólagos ellenőrzést egy olyan jogszabálymódosítás tette lehetővé a sportért felelős minisztérium számára (Emmi), amit nem sokkal azután illesztettek a Tao-törvénybe, hogy a Transparency International párhuzamosan futó adatigénylési perében 2017 tavaszán a bíróság másodfokon, jogerősen is kimondta, hogy a tao-támogatás közpénz.

Innentől már igencsak sejteni lehetett, hogy a kormány érvelése el fog bukni, és az adatokat ki kell adni. Persze csak akkor, ha nem pont akkor kéreti be őket a miniszter. 

Az ellenőrzés elrendelésének időpontja is érdekes, kereken egy nappal előzte meg a Kúria (volt legfelsőbb bíróság) döntését a Transparency által indított perben, ami helyben hagyta a bíróság jogerős ítéletét. Mintha biztos ami biztos alapon még a döntés előtt gyorsan bekérették volna az iratokat Felcsútról, ne mondhassa senki utólag, hogy a Transparency International ügyében meghozott döntés hatása lett volna a dolog. Az Emminek a törvény 180 napot biztosít a vizsgálat lefolyatásához, ami további 180 nappal meghosszabbítható.

Vagyis gratulálhatunk Mészárososéknak: a választások előtt ebből már nem lesz semmi.

Feltéve persze, hogy a szigorú minisztériumi vizsgálat nem tár fel súlyos hiányosságokat. (Muhaha.)

Rovatok