Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb fricskát nem is kaphatna Orbán a fociban

2018. február 15., csütörtök 11:56

Csütörtök este az Európa Liga legjobb 32 csapata között találkozik az Arsenallal a svéd Östersunds, ami az orbáni futballmodell tökéletes ellentéte, mégis működő mintának tekinthető. Svédországban befogadott menekültekből rakták össze az egész csapatot, a fizetés pedig egyáltalán nem mondható kiemelkedőnek, sőt. Dárdaiékkal már elbántak a csoportkörben, most Wengerék következhetnek.

A kultúrmisszió

Érdekes felütéssel kezdődik a CNN Östersundsról készült anyaga: a csapattagoknak nem elég jól futballozniuk, a pályán kívül egészen szerteágazó dolgokban is ki kell magukat próbálniuk:

írtak már könyvet, rendeztek művészeti kiállítást saját alkotásaikból, és együtt eltáncolták a Hattyúk Tavát. Volt olyan előadásuk, amire 1500-an vettek jegyet, nem a meccsre, hanem a színházterembe.

Nem egymás szívatásából, hanem a csapatnál gondosan kidolgozott program keretén belül. A klub elnöke, Daniel Kindberg – az angol hadsereg korábbi alezredese – azt vallja ugyanis, hogy nemcsak futballtudást, de kulturális képzést is adniuk kell a befogadott játékosoknak, akiket máshol eltanácsoltak vagy kitaszítottak. Egyfajta kultúrmisszió is az Östersunds, ahol a svéd játékosok mellett, ha megnézzük a játékoskeretet, a huszonnégy játékosból tizennégy neve mellett svéd, három mellett pedig angol zászlót látunk, de a kép ennél árnyaltabb.

A teljes keretben vannak palesztin, iraki, iráni, ghánai, nigériai és ugandai játékosok, illetve, görög, kongói, eritreai és gambiai leszármazott is, ami nem ritka északi csapatoknál.

A vezetőségnek és az edzői stábnak valahogy meg kellett oldania, hogy a lehető legjobban összekovácsolják a keretet, erre találták ki a fenti programokat, amik szerintük döntéshozatalban és bátorságban is fejlesztik a játékosaikat.

Hat év alatt a csúcsra

Az östersundi csapat hét éve, 2011-ben még a svéd negyedosztályban játszott, általában kevesebb mint 500 szurkoló előtt. A Vinterstaden (Tél városa) néven emlegetett településen főleg a hoki, a gyorskorcsolya és a sífutás népszerű, de ahogy a futballcsapat elkezdett egyre magasabbra emelkedni, úgy váltak egy csapásra közönségkedvenccé. 2012-ben a harmad-, 2015-ben a másodosztályba jutottak fel, majd 2016-tól az első osztályban küzdenek.

A klub első nagy sikere 2017-ben jött, amikor megnyerték a svéd kupát, amivel kvalifikálták magukat az Európa Ligába. Az igazi meglepetés és persze figyelem csak itt jött:

A csoportkörben második helyen zártak az Athletic Bilbao mögött, ugyanannyi pontot gyűjtöttek, mint a baszkok, a gólkülönbségük is jobb volt, de csak egy iksz és egy vereség jött össze ellenük. Dárdai Pál csapatát, a Herthát otthon 1-0-ra verték, idegenben 1-1-et játszottak velük. 

Potter nem a megszokott edző

A kulturális edzést az elnök Kindberg és a vezetőedző Graham Potter együtt találta ki, ebben kapóra jött, hogy Potter társadalmi tanulmányokban, illetve vezetés és érzelmi intelligenciában is diplomát szerzett, ezek nélkül ugyanis lassabban haladna a csapatépítés.

A pályán is szokatlant csinálnak, legalábbis svéd viszonylatban, hiszen míg az ország legtöbb csapata 4-4-2-t játszik, addig ők a 3-5-2-es, sok átrendeződést igénylő felállást választották.

Szeretnénk mindig mi irányítani a meccset, az a jó, ha nálunk van a labda, és közben alkalmazkodunk a körülményekhez a meccse teljes folyamán"

– magyarázta Kindberg a taktikájukat.

Ezzel tavaly övék volt a negyedik legtöbb rúgott és az ötödik legkevesebb kapott gól a svéd bajnokságban.

Határ a csillagos ég

Vagy legalábbis a BL-győzelem. Ha ambíciókról van szó, a nagyjából 60 ezer lakosú Östersundban mindig jól álltak: a város társrendezőkét több téli olimpiára is pályázott, utoljára a 2014-esre, de nem kapták meg (1994-ben 45-39 arányban buktak Lillehammerrel szemben, utána 1998-ban és 2002-ben is próbálkoztak).

Ennél is nagyobb célokat jelölt meg a klub elnöke, aki úgy számol, hogy ha a mostani 5,5 millió fontnak (2 milliárd forint) megfelelő éves költségvetésük 6,5 millió fontra nőne, akkor bajnokok lehetnének. 50 millió fontból pedig akár BL-győztesek lehetnének. 

Itt meg is állhatunk egy pillanatra, mert a Fradi 11 millió eurós (9,7 millió fontos) költségvetéssel a harmadik fordulóig sem tudott eljutni az Európa Liga seletjezőjében. És még egy összehasonlítás: 2 milliárd forint nagyjából annyi, amennyit a felcsúti csapat 2011 és 2016 között évente kapott átlagosan csak társasági adóból.

A szerény svéd költségvetés mellé természetesen álomfizetések sem járnak. Most, hogy az első osztályban játszik a csapat, a legjobbak fizetése nagyjából havi 800 ezer forintot ér el, ami a svéd nívón kifejezetten kevés.

A fejlődésük ennek ellenére megkérdőjelezhetetlen. 2016-ban, amikor először szerepeltek az első osztályban, nyolcadikak lettek, 2017-ben viszont már az ötödik helyen végeztek, csak három pontra voltak attól, hogy a bajnoki eredményük alapján kvalifikáljanak az Európa Ligába, amit közben megtettek a kupagyőzelemmel is.

Csütörtökön este 7-től azt az Arsenalt fogadják az Európa Ligában, aminél Arséne Wenger régebb óta vezetőedző, mint hogy az Östersundsot megalapították volna: Wengert 1996. szeptember 22-én nevezték ki a londoni klubnál, a svéd csapatot viszont csak bő egy hónappal később, október 31-én alapították meg hivatalosan.

Rovatok