Index Vakbarát Hírportál

Xavi: A Real mindig a győzelemért játszik

2018. február 18., vasárnap 15:11

Szerdán 3-1–re verte a BL nyolcaddöntőjében a Real Madrid hazai pályán a PSG-t, így gyakorlatilag annak ellenére is kiütéssel győzött, hogy a franciák egyébként derekasan helytálltak. Azóta sokan elemezték már minden irányból a meccset, köztük a Barca legendás középpályása, a 2015 óta Katarban futballozó Xavi is, aki a sofoot.com-nak adott interjújában meglepő párhuzamot vont a katalánok és a PSG között.

A spanyol játékosnak a Barcánál töltött évei alatt bőven volt ideje megismerkedni azzal, hogy milyen a Real ellen játszani, ez pedig kiütközött az elemzésében is, arról beszélt ugyanis, hogy hiába szorította be a PSG a hazaiakat a 70. perc környékén, nem tudtak gólt szerezni, így ahelyett hogy megtörték volna a Realt, végül ők omlottak össze.

Xavi ezt azzal magyarázta, hogy a Realnak nem kell dominálnia a meccset ahhoz, hogy gólt lőjön, egy kontrából, vagy szögletből is bármikor betalálnak, ez az, amitől a végeredmény szinte igazságtalannak tűnik. Szerinte a madridiak nem játszanak, hanem egyszerűen csak nyernek, hiába játszik jobban az ellenfelük, ha nem értékesítik a helyzeteiket, felocsúdni sem lesz idejük, mielőtt a Real gólt lő.

Éppen emiatt nem gondolja, hogy a PSG játékosai tudat alatt megijedtek volna a nagyobb presztízsű ellenféltől, egyszerűen csak nem döntötték el a meccset, mikor megvolt rá a lehetőségük, ezzel pedig gyakorlatilag feltámasztották az ellenfelüket.

Sem a PSG, sem a Real nem játszott rosszul, de a legfontosabb különbség a két csapat között, hogy a Real akkor is képes nyerni, amikor nincs a legjobb formában.

– mondta Xavi, ezzel kapcsolatban pedig éppen korábbi klubját említette meg. A Barca esetében egyszerű a képlet, ha rosszul játszanak kikapnak, ha átlagos teljesítményt nyújtanak, akkor döntetlen lesz a vége, de ahhoz, hogy nyerjenek, jól kell játszaniuk.

A Real ezzel szemben lehet, hogy nem jobb az ellenfelénél, de éppen az az erősségük, hogy nem is vesznek tudomást arról, hogy éppen jobbak-e, ez pedig rengeteg számít. Xavi szerint a PSG pont úgy játszott a Bernabeuban, mint a Barca szokott, de hiába irányították a meccset, nem tudtak gólt lőni. Azt is elmondta, azért tud ennyire együttérezni a párizsiakkal, mert ő is pontosan ismeri a Real küzdeni akarását, a 2009-es szezonban például 12 pontról kapaszkodtak vissza a bajnokságban, és bár akkor nagyon fontos El Clásicón verte 6-2–re a Barca az örök riválist, azon a meccsen is majdnem sikerült fordítania a Realnak.

Mint mondta, ahhoz, hogy BL-t nyerjen egy csapat, nem elég, ha jó játékosok vannak benne, a fontos pillanatokban egyéniségekre van szükség, akik a nehéz helyzetekben is elkérik a labdát. Szerinte talán ez lehet a probléma a PSG és a Manchester City esetében is, egyik klub sincs ugyanis annyira hozzászokva a győzelemhez, mint például a Bayern vagy a Real, akiknél mindennapos a győzelmi kényszer, így a játékosok megtanultak ellenállni az ebből eredő nyomásnak. Ennek elérése hosszú folyamat, a PSG pedig elindult ezen az úton, előbb utóbb pedig ők is révbe érnek majd.

Arra a kérdésre, hogy a PSG így is továbbjuthat-e, a spanyol annyit mondott, hogy a párizsiakban megvan minden, ami ahhoz kell, hogy megfordítsa a párharcot, de 

meg kell tanulniuk a rajtuk lévő nyomást a javukra fordítani, azzal ugyanis borzasztóan nehéz játszani.

Rovatok