Index Vakbarát Hírportál

Viszlát, Bajnokok Ligája!

2018. február 27., kedd 14:23

Az UEFA hivatalos weboldala kedden közölte az új típusú, következő szezontól induló, azaz 2018-19-es Bajnokok Ligája-szezon paramétereit, illetve, hogy hogyan lehet bejutni a legerősebb és leghíresebb európai futballkupa-sorozatba.

A BL 32-es főtáblája meglehetősen leegyszerűsödik, 26 csapattal alapból feltöltik, azaz

26 helyre nem lesz semmiféle selejtező,

automatikusan beosztják ezekre a csapatokat a legerősebb ligákból.

Ezekre a helyekre érkezik:

Fontos: ha a BL-címvédő közvetlenül bejut a BL-be a saját bajnokságából, akkor a 11.-ként rangsorolt ország bajnokával, a cseh bajnokkal töltik fel a felszabaduló helyet.

Valamint: ha az EL-győztes közvetlenül bejut a BL-be a saját bajnokságából, akkor az 5.-ként rangsorolt bajnokság, azaz a francia harmadik helyezettjével töltik fel a felszabaduló helyet.

Egy szövetség, azaz ország maximum öt csapatot delegálhat a Bajnokok Ligájába.
   
Marad tehát hat hely a BL-ben a 11. legerősebb bajnokságtól - a csehektől - fölfelé rangsorolt országok bajnokainak - mondanánk, csakhogy még ez sem igaz, mert ezt a hat helyet is felbontják 2+4 helyre.

2 helyre - az úgynevezett Liga-úton - az 5. és 6.-nak besorolt országok bajnoki harmadik helyezettjei és a 7.-től a 15.-ig rangsorolt országok második helyezettjei pályáznak. Három kieséses, oda-visszavágós selejtezőkörben kell pályára lépniük.

4 helyre - az úgynevezett Bajnokok útján - a 11.-től lefelé rangsorolt országok bajnokai mehetnek, azaz a magyar bajnok is,

amit a 33. helyen sorolnak majd be

az európai koefficienslista alapján.

Lesz egy előselejtezős minitorna a négy leggyengébb csapattal (két elődöntő és döntő), majd jön három selejtezőkör és végül a playoffkör.

A magyar bajnoknak a minitornán nem kell részt vennie, viszont már a legelső selejtezőkörben be kell kapcsolódnia. Eddig csak egy körrel később kellett. Az eggyel korábbi kör azt jelenti, hogy bajnokunk már a nyári futball-világbajnokság ideje alatt BL-selejtezőket fog játszani: az első kör odavágóit a vb utolsó hetében, július 10-11-én rendezik. (Július 15., vasárnap a vb-döntő.) Egy héttel később lesznek a visszavágók.

Vagyis a Bajnokok Ligája-selejtezés sokkal szigorúbb lesz a kiscsapatokra nézve, mint eddig volt, ám ezt kompenzálandó az UEFA engedékenyebb is: minden egyes BL-selejtezős kieső folytathatja az Európa Liga selejtezőiben.

Magyar csapat kétszer játszott a Bajnokok Ligájában, a Fradi 1995 őszén került a főtáblára, egy meccset nyert, kettőt ikszelt, kiesett a csoportkörben a 95-96-os szezonban. A Debreceni VSC 2009-ben került be, hat vereséggel esett ki a csoportból a 2009-10-es idényben.

Hazai klub egyetlen meccset nyert a Bajnokok Ligájában, az elsőt: Grasshoppers-Ferencváros 0-3 1995. szeptemberben.

Változnak a BL kezdési időpontjai


A csoportkör, azaz a 32-es főtábla változatlanul nyolc négyescsoportban zajlik majd, továbbra is kedden és szerdán, ami változik, az a 20:45-ös kezdés: 2018 szeptemberétől 18 óra 55 perckor és 21 órakor is kezdődnek meccsek, azaz két idősávban.

Kommentelheted ezt a cikket az index.hu Facebok-oldalán:

(Borítókép:  Giorgio Marchetti, az UEFA versenyigazgatója a Bajnokok Ligája sorsolásán 2017-ben - fotó: Fabrice Coffrini / AFP)

Rovatok