Index Vakbarát Hírportál

Bach Botondot a németek választották ki a futballra

2018. március 6., kedd 09:05

Februárban a 18 évesek magyar futballválogatottjának tagja volt a 2000. áprilisában született Bach Botond, a német Zwickau csatára.

A város a Trabantról lett ismert szerte a világban, a felnőtt klub most a német harmadosztályban szerepel, a korosztályos csapat ellenben a második ligában. De hogy kerül egy fiatal tehetség épp Zwickauba?

„Botond itthon a Vasasban futballozott, 2013-ig. Egy évvel korábban szerettünk volna elmenni az MTK-ba, de egymillió forintos átigazolási díjat kellett volna fizetni érte. Amit természetesen nem akart a fogadó klub. 51 gólt lőtt itthon a korosztályos meccseken, így is bevállaltuk, hogy a nulláról kezdjük, mert 2013-ban az élet úgy hozta, hogy Németországban kaptam munkát. Botond jött velem. Arra gondoltunk, ha jól fog játszani, a tehetség úgyis utat tör magának. Köln egyik kis csapatában játszott (SC West), majd egy 250 csapatos területi tornára mentek, ahol megakadt a szeme az egyik scoutnak Botondon” - utalt vissza a múltra az édesapa, aki egyben a menedzser is, Bach Csaba.

A Viktoria Köln megfigyelője észrevette az ifjú Bach robbanékonyságát, sebességét, fizikális felkészültségét, hogy ballal és jobbal is jól és bátran ér a labdához. Leigazolták.

Két szezont lehúzott a csapatnál, a Schalkénak gólt fejelt például. A Viktoria a Ruhr-vidék jelentős tradíciójú csapatai között játszik a korosztályos bajnokságban, a Dortmund, Leverkusen vagy a Mönchengladbach az állandó ellenfele a Köln mellett.

Edzője azonban szerződést kapott a Zwickautól, és Bachnak azt mondta, tartson vele. 2017 nyarán ezért váltottak. Eddig jó tapasztalatokat szereztek, a keletnémet csapatban állandó kezdő, meghatározó ember az U19-ben, és mivel a korosztályos válogatott egyik edzője ebből a régióból került Magyarországra, és jókat hallottak a magyar csatárról, megnézték testközelből a korosztályos válogatottban (U18).

„A fiamat jobban ismerték eddig a pillanatig Németországban, mint itthon. Nem akarok kampányolni a külföld mellett, mert minden család, minden tehetség helyzete más és más. Egyet tudok, Németország a világbajnoki címvédő, olyan rossz helyen nem lehet, ha azokat az edzéseket kapja. Lehet úgy felfogni, hogy ez csak a Zwickau, de szerintem ez hibás közelítés. Kint kizárólag a tudás számít, a szülők nem tudják bevásárolni a csapatba a gyerekeket, tiszták a viszonyok, ezért szerintem a legjobb helyen van. Az itteni szakemberek választották ki, és találták a futballra alkalmasnak. A nyelvet kicsi kora óta beszéli, nagy konkurenciaharcban van már ebben a kisebb városban is, de nem féltem ettől, bízom a fejlődésében. A felnőtt csapattal is edzett már néhányszor, gepárd a beceneve. Azt remélem, hallani fog még az ország sokszor róla.”

2000-ben született egyébként Szoboszlai Dominik (Salzburg), Csoboth Kevin (Benfica), Schön Szabolcs (Ajax), Bencze Márk (Vitesse), szóval ez a korosztály tényleg segíthet a magyar futballon.

Rovatok