Index Vakbarát Hírportál

Xavi úgy forgatta a fejét, mint az ördögűző lánya

2018. március 20., kedd 19:51

A szezon végén Xavi abbahagyja a profi futballt, a Barcelona négyszeres Bajnokok Ligája-győztes korábbi középpályása a katari al-Szaddból vonul vissza 38 évesen. A játékos a francia So Foot-nak beszélt futballfilozófiájáról.

Diego Maradona Xavit a futball professzorának nevezte. Megkérdezték a spanyolt, mit szól ehhez a titulushoz? „Ez brutális, nem? De nem vagyok egy futballzseni, csak a Johan Cruyff-iskola egyik tanítványa. Cruyff egy mondatban összegezte a futballt: «A futballt ésszel kell játszani.»"

„Kellett is a fejemet használni futballozás közben, mert nem vagyok egy Kylian Mbappé. Hogy is játszik ő? Fut, megtolja a labdát, elmegy egy játékos mellett. Nekem nincsenek olyan lábaim, mint neki, de tudom használni az agyamat. Ezzel kompenzálok."

„Tizenegy éves voltam, amikor a Barcába jöttem, az első naptól arra voltam kényszerítve, hogy megértsem azt, amit csinálok. Nem futballozhattunk, ha nem értettünk mindent abból, ami a pályán történik."

„Képzeld el, hogy nálam van a labda és a csapattársamhoz akarok passzolni, de köztünk ott van egy ellenfél, és meg akarja szerezni a labdát. Ha elég tér van köztem és a csapattársam között, az ellenfél semmit sem tud tenni. Ha rám támad, a társamhoz passzolok. A labda már el is ment a másik irányba. Ha korlátozott a területünk, könnyen elveszíthetjük a labdát. Ez volt Cruyff mantrája."

Ha a Barcelona védekezett, akkor pont ezt próbálta meg elérni az ellenféllel szemben. Gyorsan feltolták a védekezést, szűkítették a területet, így máris nehezebben tudtak Xaviék kapuja közelébe kerülni.

A Barcelona sokpasszos játékát sokszor nevezték már unalmasnak. „Ki az unalmas, a Barca vagy az a csapat, amivel játszik? Többször hallottam: «A Barca nem elég veszélyes.» De hogyan legyünk azok, ha 11-en állnak a kapuban?""

Xavi szerint az az unalmas, ha az egyik csapat nem is próbál meg igazából futballozni, csak a másikat akadályozni.  „Ha ultradefenzív csapattal álltam szemben, azt kérdeztem magamtól. Hogyan találhatom meg a rést. Hiszen nincs egy sem. De mindig vannak rések. Cipelned kell a labdát egyik oldalról a másikra, újra és újra mozognod kell, és ahogy mész, ott van a terület. Az életem ennek megkereséséről szól, megtalálni az utat a megleléséhez. Hol van a terület? Hogy nyithatok én azt meg? Minden irányban forgattam a fejemet. Az Ördögűző lánya (Az ördögűző egy 1973-as horrorfilm) volt a becenevem. Nem tudtam 360 fokban megforgatni a fejemet, ahogy ő, de voltak olyan meccsek, ahol több mint ötszázszor forogtam."

Rovatok