Index Vakbarát Hírportál

Két orosz milliárdost tartóztattak le az oroszországi vébé egyik stadionja miatt

2018. április 1., vasárnap 00:31 | aznap frissítve

Két orosz milliárdos, Zijavugyin Magomedov és Magomed Magomedov őrizetbe vételét rendelte el szombaton egy moszkvai bíróság. A testvéreket azzal gyanúsítják, hogy 2,5 milliárd rubel (kb. 10 milliárd forint) állami pénzt sikkasztottak el, írja az MTI.

Akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a Magomedov testvéreket és Artur Makszidovot, aki a testvérpár tulajdonában álló Szumma építőipari és logisztikai holdinghoz tartozó egyik vállalat vezetője. A cég a nyári oroszországi labdarúgó világbajnokságra épült kalinyingrádi stadion kivitelezésében vett részt.

A Kommerszant  úgy tudja, hogy csak az orosz enklávéban épülő stadionnál 752 millió rubelt csaltak el. A nyomozó hatóságok szerint a Magomedov-vállalatbirodalomhoz tartozó egyik cég a stadionépítés előtti földmunkálatokat nem megfelelően és lassan végezte el. A mocsaras talajon emelt kalinyingrádi stadion a szakértők szerint az Oroszországban június 14. és július 15. között tartandó foci vb egyik legproblémásabb létesítménye. Az elhúzódó projektnél jelentkező szabálytalanságok miatt tavaly a kalinyingrádi városvezetés több munkatársát is őrizetbe vették.

A szombati tárgyalást vezető bíró szerint azzal gyanúsítják őket, hogy bűnszervezetként működtek és nyomást gyakoroltak szemtanúkra. A vádak szerint Magomedovot összesen 2,5 milliárd rubel elsikkasztásával gyanúsítják. A vizsgálóbíró ezért a Magomedov testvérek őrizetbe vételét rendelte el május 30-ig.

A törvényszék egyben elutasította Zijavugyin Magomedov ajánlatát, hogy 2,5 milliárd rubel óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. A bíró azzal indokolta döntését, hogy Magomedovnak saját repülőgépe van és külföldön is van tulajdona. A vállalkozó az elfogása előtti napon repülőjegyet foglalt Moszvából Miamiba.

Zijavugyin Magomedov tagadta az ellene felhozott vádakat. A Szumma-holding szombati közleményében jelentette be, hogy a bírósági döntés megfellebbezését tervezi. A vállalat kész együttműködni a hatóságokkal.

Rovatok