Index Vakbarát Hírportál

Lebonthatják az első focivébé stadionját

2018. április 12., csütörtök 20:53

Ha sikeres lesz Uruguay pályázata a 2030-as focivébé megrendezésére, akkor a tervek szerint lebontják az első, 1930-as világbajnokságnak otthont adó Centenario Stadiont – írja az MTI.

Fernando Caceres sportállamtitkár csütörtökön közölte, hogy hat tervezet van az új létesítmény építésére a legendás aréna helyén, melyek mindegyikében megmarad az egyik oldalon álló, 100 méteres torony, ami az 1924-ben és 1928-ban olimpia bajnok uruguayi válogatott előtt tiszteleg.

Jelenlegi állapotában a Centenariónak nagyon költséges a fenntartása, messze van a modern sportlétesítmények színvonalától, így nem maradhat fenn tovább. Szimbolikus szerepe miatt ugyanakkor alighanem sokkolni fogja a lakosságot, ha eltűnik.

– tette hozzá Caceres.

A 100 ezer fő befogadására képes stadion egyébként tényleg ikonikus, mert nemcsak az első világbajnokság, hanem Uruguay függetlenségének 100. évfordulója is apropóul szolgált a megépítéséhez, emellett pedig az első döntőt is itt vívták, Uruguay verte 4-2–re az argentin válogatottat.

Uruguay Argentinával és Paraguay-jal együtt pályázta meg a 2030-as vb rendezési jogát, ha ez sikerrel jár, nyolc argentin, valamint két-két uruguayi és paraguayi helyszínen rendezik meg a világbajnokság mérkőzéseit. Más pályázat egyelőre még nem érkezett a tornára.

Rovatok