Index Vakbarát Hírportál

A Besiktas nem állt ki a botrányos kupaelődöntő folytatására

2018. május 3., csütörtök 22:56

A Besiktas a várakozásoknak megfelelően nem állt ki a labdarúgó Török Kupa félbeszakadt elődöntőjének csütörtöki folytatására a Fenerbahce ellen, így utóbbi csapat jutott a fináléba. A bojkott nem meglepetés, mivel a bajnoki címvédő már múlt pénteken bejelentette, hogy nem lép pályára a zárt kapus mérkőzésen, miután a lelátói erőszak ellenére a szövetség a meccs folytatásáról határozott.

„Fontosnak tartjuk demonstrálni, hogy a leghatározottabban elítéljük a nézőtéri erőszakot, és aggodalommal tölt el bennünket a biztonsági intézkedések elégtelensége" – indokoltak közleményükben.

„A Besiktas nehéz döntést hozott. Inkább veszítettem volna, minthogy így győzzek" – mondta Aykut Kocaman, a Fenerbahce edzője.

A párharc első mérkőzése 2-2-es döntetlennel ért véget, de ezt nem veszik figyelembe. A visszavágót eredetileg április 19-én rendezték, de mindkét isztambuli csapat szurkolói tettek arról, hogy a meccs idő előtt véget érjen: különböző tárgyak bedobálásával rendszeresen megakadályozták, hogy az ellenfél játékosa elvégezze a szögletet.

A játékvezető az 59. percben, 0-0-s állásnál szakította félbe a játékot, amikor a Besiktas kispadjánál dulakodás kezdődött, és ezt kihasználva egy Fenerbahce-szurkoló késsel fejbe dobta Senol Günes vezetőedzőt. A törökök korábbi szövetségi kapitánya komolyan megsérült.

A rendbontást követően 32 embert vettek őrizetbe, köztük az edző támadóját is, de nagy részüket már másnap szabadon engedték.

A török szövetség akkor egymillió lírára (62,5 millió forint) és három zárt kapus meccsre büntette a Fenert. A mostani szövetségi döntés értelmében a Fenerbahce jutott az Akhisar Belediye elleni döntőbe, a Besiktas pedig a következő szezonban nem indulhat a kupában, és vissza kell fizetnie az idei szerepléséért kapott négymillió lírát (250 millió forint). A klub fellebbezett, de ezt elutasították, írja az MTI.

Rovatok