Index Vakbarát Hírportál

Úgy alázta meg élő adásban fiatal védőjét, ahogy magyar edző magyar futballistát még soha

2018. május 4., péntek 10:40 | aznap frissítve

Egy utolsó pillanatokban bekapott góllal elvesztett meccset nyilván nehéz megemésztenie egy edzőnek. Főleg egy olyan szarvashibát követően, mint amit Lorentz Márton, az NB II.-es Siófok hátvédje a Nyíregyháza ellen a 91. percben elkövetett.

A 23 éves védő gyámoltalanul ellenfélhez fejelt labdáját, majd tétova töketlenkedését látva nehéz megállni, hogy ne kezdjünk hosszabb elmélkedésbe a Puskás Akadémiánál folyó minőségi nevelőmunkáról, a játékos ugyanis a felcsúti utánpótlás terméke. 

Ám a Siófok edzőjének mérkőzés utáni megnyilvánulásának ismeretében ennél aktuálisabb kérdésnek tűnik, hogy mégis,

hogy a búbánatos életbe lehet valaki edző bármilyen csapatnál, ha ennyire nulla pedagógiai érzék, empátia és emberség szorult bele.

Varga Attila olyan szinten alázta meg, pécézte ki, tette bűnbakká, döngölte földbe, semmisítette meg stb. Lorentz Mártont, amire talán még nem volt példa a magyar futballban. Ez nem a Véber György féle félkomoly viccelődés Harsányival, ez kőkemény mészárlás.

Idézzük az elhangzottakat, aztán meg lehet tekinteni videón, hogy tényleg elhiggyék.

„Én ezt nem tűröm el, hogy egy ilyen pozícióban lévő játékos ilyen hibát elkövessen, és egy egész klubnak a jövőjét veszélyeztesse, az egészen biztos. Összeségében nézve a Nyíregyháza megérdemelte a győzelmet, de úgy gondolom, a felelőtlenség kellett ahhoz, hogy ezt a mérkőzést mi elveszítsük.

Szó szerint ki merem mondani, Lorentz Mártonról van szó. Ő nálam végérvényesen elvágta magát. Innentől kezdve holnaptól jelentkezik az U19-be', ott fog edzeni, és nálam, amíg én a Siófok edzője vagyok, egyetlen egy percet sem vagyok hajlandó vele foglalkozni sem edzésen, sem mérkőzésen. Ez volt nála az utolsó csepp a pohárba'."

  

A Videotontól kölcsönben szereplő védő hibáját tényleg fájt látni, ugyanakkor a tények ismeretében Varga Attila többszörösen is önmagát minősítette nyilatkozatával. 

Lorentz ugyanis a Siófok eddig lejátszott 33 bajnoki mérkőzéséből mindössze kettőn nem lépett pályára, 30-szor volt kezdő, ebből egy híján az összes találkozót végigjátszotta. Pontosabban kettő híján, mert csütörtökön a hibája után a 93. percben remek pedagógia érzékkel lecserélték.

Varga Attila 2017. szeptember 30-án ült először a Siófok kispadján bajnoki mérkőzésen, azóta szinte minden meccsen végig bízott Lorentzben, közben edzésen is látta nap mint nap. És most, nyolc hónap közös munka után egy hibát követően egyszerre rájött, a játékos teljesen reménytelen.

Megkérdezni is felesleges, hogy mindezek ismeretében ki az igazi felelős.

A Siófok egyébként az NB II. középmezőnyében áll, öt fordulóval a vége előtt 5 pont választja el a "legjobb" kiesőhelyen, azaz a 18. helyen álló Szeged 2011-től.

Frissítés: Később Varga közleményben kért bocsánatot a játékosától, elismerte, hogy hibázott, és a jövőben higgadtabban kell értékelnie.

Rovatok