Index Vakbarát Hírportál

Miért nem játszott Messi?

2018. május 14., hétfő 11:30

Egy percet sem játszott, mivel el sem utazott a Levante elleni idegenbeli meccsre Lionel Messi vasárnap este, amikor a Barcelona 5-4-re kikapott a liga 16. helyezettjétől, és összeomlott a veretlen bajnoki szezon álma.

A Barca tavaly április 8-án Malagában kapott ki legutóbb a spanyol bajnokságban, 43 meccse nem győzték le, a mostani bajnoki szezonban 36 meccs után veretlen volt. Mivel a 20 csapatos ligában még soha senki nem csinált veretlen szezont, Messiék fő célja ez volt. A bajnokságot már két hete megnyerték, azóta egy teljes félidőt 10 emberrel  játszottak a Real Madrid ellen, de hozták az ikszet, majd 5-1-re lelépték a Villarrealt. Két meccs maradt a történelemhez, a levantei és vasárnap otthon, a Real Sociedad ellen.

A Levante a bajnokság egyik legszerényebb csapata, 15 éve liftezik az első és másodosztály között, de most már biztos bentmaradóként léphetett pályára. Ráadásul nem is akármilyen mérleggel: a Barca előtti 9 meccsén az új edzővel, Paco Lopezzel 22 pontot szerzett a 27-ből, és utóbbi négy hazai bajnokiját megnyerte, ami klubrekordnak számított.

A Barcelona-edző Ernesto Valverde ennek ellenére nem nevezte a meccsre Messit, döntését a gigabukás után meg is indokolta:

"Korábban játszottunk már Messi nélkül, és azokat behúztuk."

Egyetlen olyan meccs volt a bajnokságban, amin Messi egy percet sem játszott, a tökutolsó, hetekkel ezelőtt kiesett Malaga elleni két hónapja, idegenben, azt 2-0-ra nélküle is hozták.

Ezen kívül háromszor kezdtek Messi nélkül, például Vigóban a Celta ellen és Sevillában. Előbbinél 1-1-es állásnál kellett beállnia Messinek, szinte azonnal megszerezték a vezetést, de a vége 2-2 lett, utóbbinál már 2-0-ra ment a Sevilla, mikor jött Messi, az utolsó öt percben rúgtak kettőt, Messi egyenlített.

Azaz Messi nélkül tényleg csak a 20 ponot szerző Malagát tudták megverni, ami 20 ponttal marad el jelenleg az első nem kieső helytől - az utóbbi évtized leggyengébb csapata a spanyol első osztályban.

Mindannyiunkat idegesít, hogy veszítettünk. A 37. meccsen jött, szóval fáj, hogy elbuktuk a veretlenséget, de jöhetett volna az első, a harmadik vagy a 14. meccsen is

- filozofálgatott elég röhejesen Valverde.

Csakhogy az utolsó előttin jött, amikor már mindenki biztosra vette, hogy meglesz, valószínűleg ő is.

A Barcánál persze előfordul, hogy van valami a háttérben, amit nem árulnak el, így most is akad egy furcsaság: a Barcelona szerdára leszervezett egy barátságos meccset a közeli Dél-Afrikában a Mamelodi Sundowns ellen.

Állítólag 7 millió eurót kapnak, hogy kiruccanjanak az utolsó két bajnoki között, és Messinek játszania kell.

(A Nelson Mandela-emlékünnepség fénypontja lesz a sörmeccs.)

Ami pedig azt jelenti, hogy a világbajnokságra készülő argentin a szezon utolsó 15 napjában 5 - végülis tét nélküli - meccset játszott volna, benne egy 10 ezer kilométeres repülőúttal. Nyugodtan feltételezhetjük, hogy az argentin szövetség nem tapsolt ehhez, így azt is, hogy akadhatott valamiféle megegyezés a válogatottal, hogy Messit ennyire nem terhelik le a vb előtt.

Mindez csak feltételezés, de ésszerűnek tűnik, hogy a dél-afrikai hakni helyett inkább a bajnokit áldozták be.

Bárhogy is volt, a történelmi szezon ráment.

Rovatok