Index Vakbarát Hírportál

Peches gólon úszott el a Fradi EL-győzelme

2018. július 12., csütörtök 18:55

A Mol-Vidi luxemburgi döntetlenje és a Honvéd macedóniai veresége után az Újpest előnyből kapott ki, és a Ferencváros sem tudott nyerni a nemzetközi kupában.

A kupagyőztes Újpest azeri ellenfelet kapott az Európa Liga első fordulójában. A Neftchi Baku öt éve megjárta már a sorozat csoportkörét, ennek köszönhette, hogy kiemelt volt. A legutóbbi szezont a harmadik helyen fejezte be hazája bajnokságában.

Két újpesti légióst, Obinnát és Diallót visszafordítottak a reptérről az érkezés után, így ők még a cserepadra sem kerülhettek. Ők kezdtek.

A riválisnál ott volt a támadósorban a brazil Dario és a francia légiós Dabo is, lényegében ők döntötték el a meccset.

Az Újpest az első helyzetét gólra váltotta a kilencedik percben, Zsótér bal oldali beívelése után Nagy Dániel értékesítette 10 méterről, szép lövéssel, kapásból. A védő is, a kapus is lemaradt erről a labdáról.

A hazaiak rákapcsoltak, Hadzsijev távoli lövése még elkerülte a kaput, de a 23. percben jött az egyenlítés. Junior nem túl izmos lövését előre ütötte ki Pajovic - nem tudta megfogni -, Dabónak közelről nem volt nehéz dolga.

Az első félóra végén Alaskarov beadása után Hadzsijev sokkal közelebbről vette célba az üres kaput, de ugyanoda lőtt, ahonnan távolról. Alaskarov egy perc múlva is megpróbálta, ő a hosszú sarok mellé lőtt.

A szélsőt le kellett cserélni, még a félidő vége előtt, és amikor 10 emberrel játszott a Nefchi, akkor a mieink 4 percig is tudták tartani a labdát.

A 47. percben saját térfelén szerzett labdát az Újpest, gyors kontrát vezettek, Zsótér 12 méterről veszélyesen lőtt, Agajev kapusnak szögletre kellett kitornásznia a labdát. A félidő így 1-1-gyel zárult. 

Az 54. percben Burekovic hatalmas sprintet vágott ki, mindenkit lerázott magáról, majd középre ívelt,

a védő pedig összezavarodott, és hazaadta a labdát, amihez a kapus hozzáért.

Ezért az Újpest 5 méterről kapott közvetett szabadrúgást, Zsótérnak gurították le, de ő nem tudta felemelni, így elakadt a labda. Óriási lehetőség volt.

A kontrából Dario került helyzetbe, de sokáig cselezett és sokáig várt, így blokkolni tudták a kísérletét.

A 71. percben Pajovic újabb hatalmas hibát csinált. Rosszul passzolt ki egy labdát az ötösről, Dario Dabónak adta, aki a tizenhatos vonaláról, ballal, belsővel a jobb kapufa mellé csavarta a labdát. A kapus mozdulni sem tudott rá, így nem tudott javítani.

Az utolsó 10 perc Pajovic védéssel kezdődött, a nyolcadik hazai szöglet azonban veszélytelen volt. A következő viszont nem, a lecsorgót Mustivar 17 méterről emelte kapura, de kevéssel a jobb felső mellé ment a labda.

Az utolsó percben volt még egy veszélyes magyar szöglet, mert alászaladt a hazaiak kapusa az ívelésnek. Erre Dabo válaszolt egy igazán életerős lövéssel, de 18 méterről a bal kapufa mellé ment a labda.

Már a ráadásban jártunk, amikor jött a harmadik azeri gól. Megpattanó lövés volt, erről nem tehetett Pajovic. A 3-1 sokkal rosszabbul néz ki, mintha egygólos hátránnyal le tudta volna hozni a meccset Vignjevics csapata.

A továbbjutó a spanyol Sevillát kapja.  

Ferencváros-Maccabi - 1-1

A zöld-fehérek kevesebb győzelmükkel szorultak a második helyre a magyar bajnokságban, az első körben viszont nehezebb ellenfelet nem is kaphattak volna. Az izraeli Maccabi Tel-Aviv ugyanis az előző három szezonban egyaránt a sorozat főtáblájára került.

A Fradiból Gera Zoltán és Hajnal Tamás visszavonult, Kispestről azonban leigazolták az olasz Davide Lanzafamét.

A Fradi-tábor elénekelte a Himnuszt a meccs előtt, a hetedik percben már a második szögletét rúghatták a hazaiak, de mindkettő veszélytelen volt.

Gorriaran indult meg veszélyesen az első negyedóra végén, de amikor a tizenhatoson belülre ért szabályosan szerelték, még ha nagyot is esett az uruguayi középpályás.

Kocogós iramban játszottak a csapatok, a 34. percben Rikan lövését láthattuk, de veszélytelen volt.

A fordulás után Lanzafaménak volt egy erőtlen fejese - szabadrúgás után bólintott -, így könnyen fogta a kapus.

Az 54. percben Rikan kihagyta az addigi legnagyobb helyzetet, 14 méterről arasznyival lőtt a kapu mellé.

A 61. percben Varga szabadrúgása után Szpirovszki vette át a labdát a tizenhatoson belül, bátran lőtt, belsővel felemelte, hogy nem tudják blokkolni, a kapus beleérni tudott csak.

A 69. percben Gorriaran gyors letámadással zavarta meg Tibit, aki szögletre tudta csak rúgni a labdát. Varga beívelése veszélytelen volt, de ez a jelenet jól mutatta a harcos hozzáállást, és az ellenfél zavarba hozhatóságát.

Az uruguayinak volt egy veszélyes lövése is, remek cselt mutatott be a a tizenhatoson belül, de csak az oldalháló rezdült.

Már a 90. perc után jött a fölénybe kerülő, de nem túl meggyőzően támadó Maccabi egyenlítése. Atar 25 méteres, megpattanó lövése - Blazicon változtatott irányt a labda - a kapu bal oldalában kötött ki, Dibusz el sem tudott vetődni rá.

Nagy kár ezért, a jövő csütörtöki visszavágón sokkal kedvezőbb helyzetből indulhattak volna. Ráadásul a második körben gyengébb csapat jönne, mint a Maccabi. Valószínűleg a szerb Radnicski Nis.

Rovatok