Index Vakbarát Hírportál

4-0-s kiütéssel továbbment az EL-ben az Újpest, a Sevillával folytatják

2018. július 19., csütörtök 19:11

Kétgólos hátrányból kezdte meg az Újpest az Európa Liga-selejtezőjének első körében a visszavágót a Neftci Baku ellen, vagyis legalább két gól kell nekik ahhoz, hogy a Budapest Honvédhoz hasonlóan továbbjussanak az EL-ben.

Az azeri csapat taktikája az első tíz perc végére kiderült: 3-1-es előnyből indulva hagyták az Újpestet támadni, hogy gyors kontrákkal próbálkozzanak a magyar csapat ellen. A taktikájuk viszont visszaütött, amikor a 19. percben Zsótér Donát szögletéből Litauszki Róbert fejelt a kapuba, egy gólt ledolgozva a hátrányukból. Két perccel később már előnyben is volt az Újpest a párharcban, Bojan Sankovićnak volt ideje arra, hogy balról áttegye a labdát jobbra, majd hatalmas bombát vágott 22 méterről a jobb felsőbe. Ezzel pedig már az Újpest állt továbbjutásra 3-3-as összesített állásnál az idegenben lőtt gólnak köszönhetően.

Még az első félidőben meglehetett volna a harmadik újpesti gól is, Novothny Soma földről felpattanó fejese viszont a kapufáról pattant tovább, de nem sok kellett hozzá, hogy beakadjon a jobb felsőbe. A félidőre végül 2-0-s újpesti vezetéssel mentek a csapatok.

A második félidő elején viszont már nem kellett sokat várni, hogy 3-0-ra menjen az Újpest: Obinna lépett meg a kapu felé az egymásra váró védők között átpattanó labdával, az ő próbálkozását még védte az azeri csapat kapusa, a kipattanót viszont Zsótér üres kapura helyezhette be. Obinna a lövés közben arcon rúgta a kapust, akit emiatt ápolni kellett.

A 65. percben Obinna hatalmas góljával lett 4-0, a beragadó védők mögött kilépő nigériai játékos felfutott az alapvonalig, majd visszafele tolt kettőt, és jobbal kilőtte a hosszú sarkot, bebiztosítva a továbbjutást, hiszen az azerieknek innentől legalább két gól kellett volna a folytatáshoz. A negyedik gól után az Újpest már nem törte magát annyira, megelégedett a sikerrel, a Neftciben pedig nem volt erő a hajrára.

Az Újpestre a folytatásban viszont kemény erőpróba vár majd a következő körben, hiszen a Sevilla következik nekik a selejtezőben.

Újpest FC-Neftci (azeri) 4-0 (2-0)

A Fradinak egy körig tartott az Európa Liga

Az Újpest előtt lépett pályára az a Ferencváros, ami ugyan jobban játszott az Európa Liga első selejtezőkörének első meccsén hazai pályán a Maccabi Tel-Aviv ellen, de így is csak 1-1-ről, vagyis az izraeli csapat idegenben lőtt gólja miatt hátrányból kezdte az EL-selejtező visszavágóját.

A második meccset is erősebben kezdte a Fradi, az első tíz percben több veszélyesen induló támadása is volt a magyar csapatnak, de a Kjartan Finnbogason felé felívelt labdák nem nagy eredménnyel értek célba. A 10. perc után Lovrencsics Gergő szorult hosszabb ápolásra, miután elég nagyot kapott egy becsúszásból, de vissza tudott állni a játékba.

A kemény, de inkább szabálytalan játék visszatérő elem volt a Maccabinál, Lovrencsics után Sztefan Szpirovszkit úgy könyökölték le, hogy a bíró nem vette észre, majd Davide Lanzafamét is ápolni kellett egy belépő után.

A 30 fokos izraeli hőséget még magas páratartalom is tetézte, így a 25. percben hivatalos ivószünet alatt frissíthetett a két csapat.

Az első komolyabb próbálkozás az első fél óra után jött, Finnbogason vette észre remekül, hogy a Maccabi kapusa eléggé kint áll a kapujából, de a balos lövés nem csapódott eléggé, így a hosszú felső helyett fölé ment. Az első félidő legvégén Lanzafaménak volt még egy lehetősége, de eltörte a teljesen üresen kapott labdát a tizenhatoson belül. A rossz lövést egy jobb szabadrúgás követett, de az olasz csatár jobbal nem sokkal mellé csavart.

A kimaradt helyzet után azonnal büntetett a Macabbi, Atar szerzett hatalmas gólt az első félidő hosszabbításában, nem sok esélyt hagyva a Fradinak arra, hogy a szünet előtt reagálhasson.

A második félidő eleje is inkább a Maccabié volt, az 52. percben Dibusz Dénesnek kellett másodpercek alatt két nagyot védenie, előbb egy távoli lövést öklözött ki, majd az abból jött ismétlést kellett kitolnia a bal alsó sarokból. A két lövés kicsit felrázta a Fradit, amiben továbbra is Finnbogason előtt volt a legtöbb helyzet, az egyenlítéshez, és vele a hosszabbítás lehetőségéhez viszont nem kerültek közelebb. Sőt, a 65. percben megint Dibusztól kellett bravúr, amikor az izlandi Kjartansson a kapunak háttal húzta kapu felé a labdát.

A 77. percben már Dibusz is kevés volt, ekkor a kapufa mentette meg a Fradit Schoenfeld szöglet utáni fejesénél, majd egy perccel később megint kapufát lőtt a Maccabi. A négyperces hosszabbításban a Fradi előtt adódott még egy lehetőség, hogy hosszabbításra mentse a meccset, de Blazic 12 méterről zavartalanul lőve a kaput sem találta el.

Maccabi Tel-Aviv (izraeli) - Ferencváros 1-0 (1-0)

Rossi továbbjutással adja át a DAC-ot

A Dinamo Tbiliszit kiejtve távozik a Dunaszerdahelytől a magyar válogatottat átvevő Marco Rossi. Az olasz szakember vezetésével a DAC 2-1-re nyerte a második meccset, összességében 3-2-es összesítéssel jutott tovább a grúz csapat ellen.

A játéknapon korábban a Kazahsztánba igazolt Eppel Márton mesternégyessel járult hozzá csapata, a Kajrat Almati továbbjutásához. Szintén továbbment Holman Dávid csapata, a Szlovan Bratislava, ahogy Bodgán Ádám és a Hibernian is.

Kedden kettőből kettő a magyaroknak

Kedden a Budapest Honvéd magabiztos játékkal harcolta ki a továbbjutást az EL-ben a macedón Rabotnicski ellen, a Videoton viszont megszenvedett a BL-ben a luxemburgi Dudelange ellen, igaz, azért így is sikerült nekik valahogy a továbbjutás a második körbe.

Csütörtök estére kiderült az is, hogy a Honvéd a luxemburgi Progrès Niederkorn ellen folytathatja majd, amely ugyan 1-0-ra kikapott otthon a Gabalától, de 2-1-es összesítéssel így is továbbjutott.

Rovatok