Index Vakbarát Hírportál

35 éve várt életjel a magyar futballtól

2018. július 20., péntek 10:51

A nemzetközi kupák első fordulójának odavágóin csak két magyar csapat szerzett pontot, 28 éve kezdtünk ilyen gyengén, a visszavágókon azonban három klubunk is nyert.

Sőt, az Újpest kétgólos hátrányból jutott tovább 4-0-s hazai győzelemmel, ami 1983-ban sikerült utoljára magyar csapatnak.

Akkor a Kupagyőztesek Európa Kupájában szereplő Újpesti Dózsa 2-0-ra kapott ki az AEK-től Athénban, két hét múlva pedig 4-1-re nyert.

A következő fordulóban a vb-ezüstérmes játékosokat a soraiban tudó Köln 3-1-re ellen nyertek Törőcsikék, így belefért a kinti 4-2-es vereség.

Már a nyolc között jártunk, amikor a skót Aberdeen és Sir Alex Ferguson érkezett Újpestre, 2-0-s vereséggel távoztak, a visszavágón azonban a hosszabbításban – erősen vitatható körülmények közt – kiestek a lilák.

Éppen ebben a kupaszezonban, vagyis az 1983–84-esben a Honvéd is görög csapat ellen kezdett, és az UEFA-kupában szenvedett szintén 2-0-s vereséget idegenben. Ugyanazon a napon, amikor az Újpest. (Akkor még kupaszerda volt.)

A Larissza elleni hazai visszavágón azonban Dajka László két gólt tartogatott a rendes játékidőre, egyet pedig a hosszabbításra, ezzel ment tovább Komora Imre csapata. Amit a következő körben a Hajduk Split 5-3-as összesítéssel intézett el, a spliti 0-3 különösen fájó volt.

Ebben a cikkben írtunk a közelmúlt fordításairól, nincs sok.

2015-ben pedig összeszedtük az elmúlt harminc év eredményeit, így kiderült, hogy osztrák csapatot egyszer sem sikerült búcsúztatni, mint ahogy dánt sem.

De térjünk vissza a jelenbe. A Mol Vidi a bolgár Ludogoreccel játszik a Bajnokok Ligájában, az Újpest a spanyol Sevillát kapta. A csatárait elveszítő Honvédnak viszont abszolút verhető ellenfél jutott, a luxemburgi Niedercorn. A Ferencváros kiesett, nem talált kaput a Maccabi ellen.

Rovatok