Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő, de kiesett a Honvéd

2018. augusztus 2., csütörtök 18:53 | aznap frissítve

19 órától a Budapest Honvéd csapata a luxemburgi Progres Niederkorn otthonában játszotta az Európa Liga második selejtező fordulójának visszavágóját. Az első meccsen a kispestiek 1-0-ra nyertek. Az Újpest 21 órakor a Szusza Ferenc Stadionban próbált javítani az első körben, a Sevilla otthonában elszenvedett 4-0-s vereségen. Döbbenetes lett a végjáték. A Honvéd 2-0-ra kikapott és ezzel kiesett. Az Újpest a visszavágót is elbukta, 3-1-re, de legalább egy bombagóllal emlékezetessé tette az idei kupaszereplését. A magyar csapatok elfogytak az Európa Ligában.

Az jó hírnek számított, hogy Danilo ott volt a kispestiek kezdőjében, így vélhetően sokkal erősebb magyar támadójátékra számíthattunk.  A Honvéd kezdőcsapata ez volt: Gróf – Batik, Kamber, Skvorc – Heffler T., Vadócz,  Nagy G., Gazdag, Uzoma – Holender, Danilo. A meccset Differdingenben, egy igazi falusi pályán rendezték, a magyar csapat tábora egy reklámtábla mögött állva drukkol.

A harmadik percben már luxemburgi lehetőség volt, de Gróf bátran mentett, nem rajtunk múlt. Aztán a hetedik percben ismét a védekezésünkkel akadtak gondok, de a magyar kapus megint mentett, Francoise a már fekvő kapusba rúgta. A védelem tragikus volt, amelyből nagyobb baj is lehetett volna. Nagyon hajtott ebben az időszakban a hazai csapat a hátrány ledolgozásáért. Az első negyedóra alacsony színvonalú játékot és luxemburgi agresszivitást, sőt fölényt hozott.

A Honvéd nem tudott javítani a játékán később sem, sem a védekezésen, sem pedig a támadásban. Egy visszafejelt labdát de Almeida bombázta vissza, Batikon megpattant, ami becsapta Grófot, ezzel a 21. percre a Niederkorn ledolgozta a hátrányát, 1-0 volt a luxemburgi csapat javára.

A 25. percben Danilo próbálkozott, egyéni akció után a kapufára bombázta a jobb oldalról. A 33. percben cserélt a Honvéd, az eddig elég gyengén futballozó Andó-Szabó helyére Baráth állt be, aki egyből aktívan kapcsolódott a játékba, szabadrúgásokat harcolt ki. A Honvéd a félidő végére nagyon felpörgött. De bármennyire is, a luxemburgi csapat minden egyes támadásában ott volt a gólveszély, ahogy az első félidő utolsó percében is, csak az ügyetlenségükön múlott, hogy nem lett nagyobb a hátrány.

Eközben a Flora 2-0-ra legyőzte a Sallai Roland nélkül felálló APOEL-t, a ciprusiak így is 5-2-vel mentek tovább. A Dunaszerdahely nagy verést kapott Minszkben, 4-1-re kaptak ki, 7-2-vel estek ki. Vida Máté, Vida Krisztopher és Kalmár Zsolt is a pályán volt. Vida Kristopher rúgta a DAC egyetlen gólját. A Hajduk Split 3-2-re nyert a Szlávia otthonában és továbbjutott, a kezdő Gyurcsó Ádán 65 percig volt a pályán.

Elkezdődött a második félidő, de a kép sokat nem változott. Annyiban igen, hogy Holendernek volt egy ziccere, Nagy Gergő beadását becsúszva lőtte fölé az 53. percben. A helyzet után nyomást gyakorolt a Honvéd ismét, a luxemburgi csapat igyekezett kijönni a szorításból, de tervszerű akciójuk nekik sem nagyon volt az első negyedórában.

Az utolsó fél órára cserélt a Honvéd, Holender helyett Lukács állt be. Támadt a Honvéd, de semmi helyzetük nem volt, így pedig nehéz lehetett egyenlíteni, továbbjutni. Aztán egy Honvéd-zicccer, de az érkező Vadócz lábáról lelopták a labdát, ha elesik, lehet, hogy 11-es lett volna. Majd jött a döbbenetes meglepetés, bár a játék képe alapján igazából nem is annyira az, A középhátvéd Marques talált be a 84. percben, ezzel továbbjutásra állt már a Niederkorn. A védő egy lepattanó labdát rúgott be közelről a kapuba. 

A Honvéd persze rohanni kezdett, de hát ilyenkor már általában késő szokott lenni, bár egy gól a továbbjutást is jelenthette volna. Négy perc volt a hosszabbítás, de nem volt nálunk a labda. Jöttek az értelmetlen beívelések, egyetlen labdát sem sikerült megjátszani. A szégyen folytatódott, Luxemburgban megint megmérettettünk és el is véreztünk. Ennél lejjebb már nehéz jutni.

Rövidesen következett az Újpest meccse. 0-4-ről nem is volt kérdés, hogy sikerült-e felállni a Sevilla ellen, amely eddig ötször nyert UEFA Kupát, vagy az utódját az Európa Ligát. Telt ház volt a Megyeri úton. Az első meccs eredménye felszabadulttá tetté a két csapatot, a Sevillánál, ahol öt új játékos volt az első meccshez képest, a csapatba kerülés volt a tét, míg nálunk egyfajta bizonyítási vágy, egy szép búcsú reménye.

Az első negyedórában bátran kezdett az Újpest, bár a Sevilla technikai fölénye abszolút jellemző volt, helyzet egyik kapu előtt sem alakult ki. A 20. percben Pajovicsot kellett ápolni egy ütközés után. Volt egy szép fejes a Sevilla részéről, majd Zsótér fordulásból, ballal leadott lövése. Majd Nagy Dániel lövése pattant meg, de a kaput is elkerülte. 34 percig kellett várni az első vendég gólra, egy nagyon pontos Escudero beadást Sarabia vágta be pontosan.

Jött a második félidő és innentől kezdve a tisztes helytállás volt a cél. Gyorsan érkezett viszont a második vendég gól. Megint Sarabia volt teljesen üres, el is lőtte az újpesti kapus mellett. Nem volt addig sem kérdés a továbbjutás, de ezzel a meccs is gyakorlatilag eldőlt.  A magyar futball minden búja és baja benne volt ebben a gyors sevillai támadásban.

A bekapott gól után az Újpestnek két komoly lehetősége is volt, de sem Obinna, sem pedig Nagy Dániel nem talált kaput. Utána is derekasan küzdött az Újpest, már komolyabb lehetőségei is voltak, de a gól nem jött össze. Obinnának volt még egy ziccere a 75. percben, de lövését kitenyerelte a spanyol kapus. Aztán jött Zsótér és egy őrült nagy góllal szerezte meg a becsületgóljt. Ez tényleg parádés volt.

Aztán volt egy sakk-matt helyzet, amit még Muriel kihagyott, de egy perccel később már betalált, borzasztó könnyen jutott túl a magyar védelmen. Közben két magyarral továbbjutott a Kajrat Almati. Elek Ákos és Eppel Márton is csereként lépett pályára a holland AZ Alkmaar elleni meccsen, amelyet 2-1-re elveszített ugyan a kazah csapat, de így is továbbjutott. A Sevilla végül 3-1-re nyert, ezzel 7-1-es összesítéssel jutott tovább.

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, visszavágó:

Progrés Niederkorn (luxemburgi)-Budapest Honvéd 2-0 (1-0)

Továbbjutott: a Progrés Niederkorn, 2-1-es összesítéssel.

Újpest FC-Sevilla (spanyol) 1-3 (0-1)

Továbbjutott: a Sevilla kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel.

Továbbjutott: a Rangers, 2-1-es összesítéssel.

Tj.: a Kajrat Almati, 3-2-es összesítéssel.

Tj.: a Girondins Bordeaux kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.

Tj.: a Dudelange, 3-2-es összesítéssel

Tj: a Spartaks Jurmala kettős győzelemmel, 9-0-s összesítéssel.

Tj.: a Sarpsborg 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal.

Tj.: az Olimpija Ljubljana, 6-2-es összesítéssel.

Tj.: a Makkabi Tel-Aviv, 4-2-es összesítéssel.

Tj.: a Jagiellonia, 5-4-es összesítéssel.

Tj.: a Hapoel Haifa, 2-1-es összesítéssel.

Tj.: a Sevilla, 7-1-es összesítéssel.

Tj.: a Progrés Niederkorn, 2-1-es összesítéssel.

Tj.: a CSZKA Szófia kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel.

Tj.: a Nordsjaelland kettős győzelemmel, 2-0-s összesítéssel.

Tj.: az Apollon Limasszol kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel.

Tj.: a The New Saint, 3-2-es összesítéssel.

Tj.: a Mariupol hosszabbítás után, 3-2-es összesítéssel.

Tj.: a Spartak Zlatibor Voda, 3-2-es összesítéssel.

Tj.: a Zalgiris, 2-1-es összesítéssel.

Tj.: a Dinamo Breszt, 5-4-es össszesítéssel.

Tj.: a Slovan Bratislava, 4-3-as összesítéssel.

Tj.: a Hibernian, 4-3-as összesítéssel.

Tj.: a Besiktas kettős győzelemmel, 8-0-s összesítéssel.

Tj.: a Köbenhavn kettős győzelemmel, 7-0-s összesítéssel.

Tj.: a Torpedo kettős győzelemmel, 7-0-s összesítéssel.

Tj.: a Vitesse, 5-3-as összesítéssel.

Tj.: a Maribor, 2-0-s összesítéssel.

Tj.: az Atalanta, 10-2-es összesítéssel.

Tj.: az FK UFA 1-1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal.

Tj.: az FCSB kettős győzelemmel, 6-0-s összesítéssel.

Tj.: az Alashkert, 1-0-s összesítéssel.

Tj.: a Molde kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel.

Tj.: az AEK Larnaca, 4-0-s összesítéssel.

Tj.: a Trencín kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel.

Tj.: a Dinamo Minszk kettős győzelemmel, 7-2-es összesítéssel.

Tj.: az APOEL, 5-2-es összesítéssel.

Tj.: a Hajduk Split kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.

Tj.: a Partizan, 2-1-es összesítéssel.

Tj.: a Zrinjski Mostar, 3-2-es összesítéssel.

Tj.: a Leipzig, 5-1-es összesítéssel.

Tj.: a LASK Linz kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel.

szerdán játszották:

Fola Esch (luxemburgi)-KRC Genk (belga) 1-4 (0-2)

Tj.: a Genk kettős győzelemmel, 9-1-es összesítéssel.

Tj.: a Pjunik 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal.

Rovatok