Index Vakbarát Hírportál

A FIFA törölte a korrupciót az etikai kódexéből

2018. augusztus 14., kedd 19:16

A FIFA felszámolta a korrupciót, vagyis megnyomta a törlés gombot. Legalábbis ami a frissen kijött etikai kódexet illeti. Az AP híre szerint egyből szembetűnő, hogy a vétségek között egyáltalán nem szerepel a korrupció. Nem is szerepelhet, hiszen Gianni Infantino, FIFA-elnök szerint ezt sikerült az elmúlt három évben teljesen megszüntetni. A sportvezetőt bizonyára az sem zavarta, hogy az elmúlt két évben azért a szervezet nem egyszer kapott új kritikát.

A FIFA viszont magát bevédi a belső ellenfelektől, új vétségként bevezette a rágalmazást. Nyilvánosan nem lehet majd kritizálni a szervezetet a tagoknak, de egyelőre nincs körülhatárolva pontosan, hogy mi számít rágalmazásnak, gumiszabályként lehet majd alkalmazni. Nagyjából bárkit bármikor el lehet meszelni.

Ha valakit bünősnek találnak két évre tilthajták el minden sporttevékenységtől, súlyosabb esetekben az eltiltás ötévnyi is lehet.

„Ez mindenféle kritikát le fog nyomni – mondta Alexandra Wrage a FIFA korábbi korrupcióellenes szakértője az AP-nak. - míg a jól kormányzott szervezetek kifejezetten igénylik az átláthatóságot és az emberek véleményét, addig a FIFA a tekintélyelvű rendszerkhez hasonlóan elvárja, hogy hallgassanak az emberek.”

Az etikai kódexet még Sepp Blatter vezette be 2004-ben. Ezzel együtt tudott a FIFA korruptan működni évtizedeken át. Bebizonyosodott, hogy a világbajnokságok helyszíneinek kijelölésénél megvesztegették a szavazókat, az egész szervezetet a korrupció járta át. A megvesztegetés továbbra is tiltott, de jóval enyhébbek lettek a büntetési tételek.

A megvesztegetés elévülési ideje tíz évre változott. Vagyis két világbajnokságnyi idő elég lesz arra, hogy a hivatalnokok eltussolják az ügyüket, utána már nem lesz büntetendő.

„Az új FIFA-ban demokrácia van és nem diktatúra. Átlátható és mélyen becsületes szervezet.” - hirdette ki Infantino 2017-ben.

Az AP által felvetett problémákra nem érkezett egyértelmű válasz a szervezet központjából. Annyit írtak csak, hogy változásokat csak az etikai bizottság tagjainak javaslatára vezetnek be.

Rovatok