Index Vakbarát Hírportál

Az Atlético Madridé a szuperkupa

2018. augusztus 15., szerda 23:49 | aznap frissítve

Az Európa Liga-győztes Atlético Madrid szerdán hosszabbításban 4-2-re legyőzte a Bajnokok Ligájában címvédő Real Madridot Tallinnban, így övé az európai Szuperkupa. A spanyol válogatott éléről érkező Julen Lopetegui vereséggel mutatkozott be.

Bár az előzetes esélylatolgatások alapján egyértelműen a Real Madrid volt az esélyesebb, az Atlético és Diego Costa már az első percben bekezdett. A spanyol csatár előbb megcsúsztatott magának egy hosszú átadást, majd kapu felé fordult, lehagyta Raphaël Varane-t, majd éles szögből, hatalmas erővel bombázta a kapuba a labdát. Ez volt az európai Szuperkupa történetének leggyorsabb találata.

A bekapott gól nem törte meg a Real Madridot, és ha nem is volt ellenállhatatlan, de akadtak helyzetei a BL-címvédőnek. Marco Asensio lövését még védte a kapus, majd a 27. percben jött az egyre aktívabban játszó Gareth Bale, aki remekül ívelte be a labdát a kapu elé, az érkező Karim Benzema pedig három méterről a kapuba bólintott.

Az egyenlítő találat után mindkét félnek akadtak kisebb helyzetei, de egyik csapat sem tudott élni a vele, így 1-1-es eredménnyel mehettek pihenni a felek. 

A második félidő elég unalmasan kezdődött, a Real és az Atlético is úgy játszott, mint aki elégedett a döntetlennel. A 63. percben azonban felpörögtek az események: egy szöglet után Juanfran kézzel ért a labdába, a bíró pedig meg is ítélte a tizenegyest. Cristiano Ronaldo hiányában Sergio Ramos állt oda elvégezni a büntetőt, és higgadtan értékesítette is a lehetőséget.

A Real a vezetés megszerzése után is támadásban maradt, megvoltak a lehetőségei a mérkőzés lezárásához, gólt viszont a másik madridi csapat szerzett, szinte a semmiből. A 79. percben Marcelo mindenáron bent akart tartani egy labdát a saját térfelén, ami sikerült is neki, csakhogy a pályára visszahúzott labdája Juanfrané lett. A spanyol középpályás középre tette a labdát, ami némi szerencsétlenkedés után végül Diego Costa elé került, aki ki is használta a százszázalékos ziccert.

Marcelo a rendes játékidő ráadásában még javíthatott volna, azonban nagy helyzetből luftot rúgott a 93. percben. Így jöhetett a hosszabbítás, amit kivételesen – a 2014-es és 2016-os BL-döntővel ellentétben – az Atlético bírt jobban: Varane hibázott óriásit a 98. percben, Diego Costa Thomas Partey elé passzolt, aki visszatette a labdát Saúl Nígueznek, a középpályás pedig hatalmas gólt lőtt.

A Real kénytelen volt ezek után kitámadni, de az Atlético még azelőtt lezárta a mérkőzést, hogy igazán felpöröghetett volna Lopetegui csapata: a 104. percben Koke szerezte meg a csapata negyedik, egyben a mérkőzés utolsó találatát. Az Atlético Madrid így 2010 és 2012 után harmadszor is elhódította az európai Szuperkupát.

Európai Szuperkupa

Atlético Madrid (spanyol) – Real Madrid (spanyol) 4-2 (1-1, 2-2, 4-2)

Gólszerzők: Costa (1., 79.), Saúl (98.), Koke (104.), illetve Benzema (27.), Ramos (63., 11-esből)

Sárga lap: Correa (60.), Costa (62.), Vitolo (105+3.), illetve Asensio (35.), Marcelo (54.), Ceballos (90+1.), Modric (101.), Ramos (113.) 

Rovatok