Index Vakbarát Hírportál

Az UEFA elnöke csak egy európai vb-pályázót akar

2018. augusztus 31., péntek 18:57

Egyetlen európai pályázót akar a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogára Aleksander Ceferin, írja az MTI. Az európai szövetség (UEFA) elnöke szerint Anglia tökéletes jelölt lehetne.

A nemzetközi szövetség (FIFA) rotációs elve alapján európai ország legközelebb csak 2030-ban lehet házigazda. A 2022-es vb-nek Katar, a 2026-osnak pedig az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó hármasa ad otthont. Ceferin szerint emiatt

NEM SZABAD EURÓPA VB-RENDEZÉSI ESÉLYEIT CSÖKKENTENI TÖBB PÁLYÁZÓVAL, ÍGY A KONTINENSNEK CÉLSZERŰ LENNE EGYETLEN JELÖLTET INDÍTANI.

Az angol szövetség (FA) augusztus elején kezdett hatástanulmányba arról, megpályázza-e a 2030-as vb rendezési jogát, de döntés 2019-ig biztosan nem születik. A tanulmány azt vizsgálja, hogy Anglia egyedül vagy az Egyesült Királyság más országainak (Skócia, Észak-Írország, Wales) egyikével közösen pályázzon, esetleg mind a négyen együtt.

A legutóbbi jelentős torna az 1996-os Európa-bajnokság volt Angliában, ahol eddig egyszer, 1966-ban rendeztek világbajnokságot. Anglia korábban indult a 2018-as vb-ért is, de a pályázatot Oroszország nyerte meg.

A 2030-as vb-re erős közös pályázat érkezik Argentína, Paraguay és Uruguay részéről, ráadásul akkor lesz száz éve annak, hogy utóbbiban megrendezték az első világbajnokságot. Ezen túl Marokkó – ami eddig ötször próbálkozott sikertelenül –jelezte, hogy 2030-ra újra próbálkozik.

Rovatok