Index Vakbarát Hírportál

Az MLSZ hallgat a kritikákra, felforgatja a szakmai munkát

2018. szeptember 4., kedd 20:51

Korábbi szövetségi kapitányok mellett a Nyugat-Európában már bizonyított korosztály tagjaival erősödik az MLSZ döntéselőkészítési folyamata. Az új szakmai bizottság feladata lesz összehangolni a továbblepéshez szükséges szakmai folyamatokat

– írja keddi közleményében az MLSZ.

A döntés hátterét kifejtve arról írnak, hogy 2010-18 között – vagyis a tao bevezetése óta – ugyan a kormányzattal együtt stabilizálták a magyar labdarúgás működésének szervezeti, infrastrukturális és pénzügyi feltételeit, és a lehető legkülönbözőbb módon segítették a sportszervezetek működését, de

a sportágon belül és a sportágon kívülről is megfogalmazott kritikák szerint érdemi hiány maradt az az utánpótlásképzés, azon belül az akadémia rendszer hatékonysága, a nemzetközi kupákban résztvevő klubok és a magyar válogatott csapatok eredményessége, valamint ezzel összefüggésben az edzőképzés fejlődése vonatkozásában.

A bizottságot ezentúl Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségének tagja vezeti majd, mellé Dárdai Pál, Egervári Sándor, Fehér Csaba, Fórian Zsolt, Hajnal Tamás, Gellei Imre, Gera Zoltán, Kovács Kálmán, Lőw Zsolt, Markó Edina, Szabics Imre és Takács Mihály került a testületbe. (A tagok ismertetőjét cikkünk végén találja.)

Az MLSZ célja a szakmai bizottság megújításával az, hogy a 2020-25 közötti időszak a szakmai megújulásról szóljon majd, leginkább azáltal, hogy a bizottság elemzi a magyar futabll folyamatait, tapasztalatait, és ezzel előkészíti a vezetői döntéshozatalt. Egyúttal azt is várják, hogy 

megvalósuljon a labdarúgás vezetésének generációváltása, megújuljon a labdarúgást meghatározó szakmai, kulturális és morális környezet.

Emellett külföldi tanácsadók bevonásával hamarosan szakmai igazgatói és akadémiai igazgatói képzés indul az MLSZ edzőképző központjában.

A testület vezetője Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, korábbi 70-szeres válogatott, ezüstcipős labdarúgó, magyar bajnok edző lett. A testület tagjai: Dárdai Pál, Egervári Sándor (korábbi szövetségi kapitányok), Fehér Csaba, 41-szeres válogatott labdarúgó, Fórián Zsolt, korábbi NB I.-es játékos, a Mol Vidi FC utánpótlásának szakmai igazgatója, Hajnal Tamás, 59-szeres válogatott labdarúgó, Gellei Imre (korábbi szövetségi kapitány), Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó, Kovács Kálmán, 56-szoros válogatott labdarúgó, jelenleg testnevelő tanár, Lőw Zsolt (a PSG másodedzője), Markó Edina (női szövetségi kapitány, pro-licences edző), Szabics Imre (az osztrák válogatott másodedzője), és Takács Mihály, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia igazgatója.

Rovatok