Index Vakbarát Hírportál

Gyors gól, két finn kapufa, és mégis bosszankodunk

2018. szeptember 8., szombat 20:15

Magyarországnak is elkezdődött a Nemzetek Ligája, a válogatott Finnország vendége volt szombat este. A magyar csapat borzasztóan kezdett, de helyenként uralta a meccset, Szalai egyenlíthetett is volna. Igaz, a finnek kétszer is a kapufát találták el, amivel eldönthették volna a meccset. A vége így is szoros volt.

A 40 ezer fős Helsinki Olimpiai Stadiont 2016-ban renoválni kezdték és csak 2019-re készülnek el a munkálatokkal. Emiatt nem a fővárosban, hanem Tamperében lévő Ratina Stadionban rendezték meg a finn-magyar Nemzetek Ligája mérkőzést.

A Helsinkitől 170 kilométerre fekvő Tampere az ország harmadik legnépesebb települése, egy nagyon kellemes, tiszta, nyugis város. Az itt élőket azonban nem különösebben érdekel a futball – vagy legalábbis a magyar válogatott –, 330 ezer ember nem tudott megtölteni szombat este, kellemes 22 fokos melegben egy 16 ezer fős stadiont (szemre 8-10 ezer néző lehetett).

Hideg zuhany az első félidőben

A várakozásoknak megfelelően Marco Rossi nem erőltette a három középső védős rendszerét, helyette a 4-1-4-1-es felállással kezdett a magyar csapat. Kisebb meglepetésre a Román CFR Clujban többnyire csak csere Lang Ádám helyett kapott a kezdő védelem közepén, mellé Kádár Tamás került, Fiola Attila pedig a védelem szélére tolódott ki. Nagy Ádám helyett pedig Pátkai Máté kezdett a védelem előtt a középpályán.

GULÁCSI – LOVRENCSICS, Lang, KÁDÁR, Fiola – Pátkai – Stieber, KLEINHEISLER, KOVÁCS, SALLAI – SZALAI felállással kezdett a magyar csapat.

Nem mondhatni, hogy ez a felállás jól működött volna. A mérkőzés elején Kovács veszítette el a labdát a pálya közepén, Fiola teljesen lemaradt a finn kontráról, Kádár pedig borzalmasan védekezett, simán lecselezte Teemu Pukki, aki a 7. percben meg is szerezte Finnországnak a vezetést.

A bekapott gól teljesen megfogta a magyar csapatot, két ordító helyzetet is kihagytak a finnek, két-három góllal is vezethetett volna a hazai csapat az első 20 perc után.

Az első félidő második felére már sikerült stabilizálni a helyzetet, fokozatosan átvette az irányítást a magyar csapat, bár ez nagyobb helyzetekben nem nyilvánult meg. Ellenben a finn csapat nagyon módszeresen aprította a magyar játékosokat, meg sem próbáltak nem nyújtott lábbal becsúszni. Különösen Szalai kapott sokat, aki a félidő végére kicsit el is borult és tette némileg harcképtelenné az ellenfelét egy sárga lapért cserébe:

Nagyon érződött a hazai pálya 

A második játékrészt is a finnek kezdték jobban, Soiri már a második percben megszerezhette volna csapata második gólját egy 17 méteres tekerés után. A magyar válogatott egyáltalán nem találta a saját játékát, nem tudott mit kezdeni a rugdosódó finn játékosokkal. Esély azonban így lett volna az egyenlítésre:

Kovács adott tökéletes labdát Szalainak az 56. percben, aki a 16-oson belül kapura is tudott fordulni, a lövése azonban elakadt a kapusban.

Ezután többnyire a hazaiak veszélyeztettek, bár ebben nagy szerepe volt a bírónak. A hazai pályára egyáltalán nem lehetett panasza a finneknek, kétszer is kaptak egy ajándéknak tűnő szabadrúgást a magyar 16-os előtt: az egyikből egy hatalmas kapufa, a másikból egy Gulácsi védés lett.

Marco Rossi közben elhasználta mindhárom cserelehetőségét, Stieber, Sallai és Kovács helyére érkezett Varga, Kalmár és Eppel, a 70. perctől kezdve pedig elkezdett nyomni a magyar csapat. Három védővel játszottunk, hogy meglegyen a fölény a középpályán.

Akadtak is kisebb-nagyobb helyzetek, de ziccerig és kapufáig megint a finnek jutottak el, akik ha nem is szép vagy látványos játékkal, de megnyerték a mérkőzést. Egyedül a magyar szurkolókra nem lehetett panasz, akik végig tapsolva biztatták a csapatot, bár ezért a mérkőzésért kár volt elutazni Finnországba.

A finnországi vereséggel egyébként még nincs nyert meccse a magyar csapatnak 2018-ban, az eddigi öt mérkőzésből négyet elvesztett a válogatott. 

(Borítókép: Mauri Ratilainen / MTI / EPA)

Végeredmény

Finnország-Magyarország 1-0 (1-0)

Gólszerzők: Teemu Pukki (7').

Sárga lapok: Jere Uronen (41'), illetve Szalai Ádám (45'), Fiola Attila (59'), Lovrencsics Gergő (63') és Kádár Tamás (68').

Rovatok