Index Vakbarát Hírportál

Talpig Turulban fogadták a topolyai gyerekek Orbánt az akadémia megnyitóján

2018. szeptember 27., csütörtök 18:49 | öt éve frissítve

Orbán Viktor közreműködésével került sor csütörtökön a szerbiai Topolya magyar állami támogatásból épülő labdarúgó akadémiájának ünnepélyes megnyitójára. Az enyhe többségben magyarok lakta településen mintegy 9,5 millió euró, azaz nagyjából 3 milliárd forintnyi magyar közpénzből épült négy edzőpálya és egy kollégium a szerb másodosztályban vitézkedő csapat számára, amely a támogatás megítélésekor még a harmadosztályban játszott. 

A Topolya SC első csapatában jelenleg a nevek alapján 6-7 magyar nemzetiségű játékos lehet a 25-ből. A klub a felcsúti Puskás Akadémia partnere, tulajdonosa Zsemberi János milliárdos nagyvállalkozó, a Fidesz által támogatott VMSZ pártjának önkormányzati képviselője. Az MTI híre szerint természetesen nem ezért esett pont Topolyára a kormány választása, hogy ott határontúli akadémiát építsen milliárdokért.

De a legjobb, ha magát Orbánt idézzük, aki az avatón azzal indokolta a döntést, hogy "a komoly dolgokhoz – tisztelt hölgyeim és uraim – társak kellenek." 

Bátor, elszánt és nagy képzelőerejű társak. Engem a jó sors összehozott Zsemberi Jánossal, aki vállalta a magyar sporttámogatások eljuttatását és ésszerű felhasználását Szerbiában. Az ő javaslata volt, hogy kezdjük itt.

– indokolta a miniszterelnök a helyszínválasztást.

Jegyezzük meg, furcsa is lett volna, ha Zsemberi nem az általa tulajdonolt klubot javasolja a célra, ugyanakkor lehet, hogy ésszerűbb lett volna az innen 40 km-re lévő, és elég régóta működő Nyers István Akadémiát választani Tóthfaluban, ahol a lakosság 99%-a magyar.

Ugyanakkor persze az is egy ésszerűségi szempont, hogy Zsemberi máris Mészáros Lőrinc halandók számára egyelőre elérhetetlen sportmárkájába, azaz 2Rule-ba öltöztette csapata utánpótlását.

Az egyébként, hogy a négy labdarúgópálya és a felcsútosan makoveczes kollégium került-e 3 milliárdba, vagy a pénzből még maradt valami a közeljövőben építendő UEFA 3-as besorolású stadionra is, nem derült ki egyértelműen a hírekből, de inkább úgy tűnik, hogy minden elment a most átadott, és még nem teljesen kész komplexumra.

Orbán a beszédét egy sokszor tévesen Puskásnak tulajdonított, de valójában Erenst Hemingwaytől származó idézettel zárta, miszerint a sport megtanít az élet két legfontosabb dolgára: becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni. "Aki ezeket tudja, mindent tud".

Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke pedig köszönetet mondott Magyarországnak, amiért melléjük állt, és komoly anyagi, valamint szakmai támogatást adott.

A topolyai akadémiát elmondása szerint nem csak az ő csapata fogja használni, de a helyi, illetve a közeli településeken lakó sportolók is itt edzenek majd. Illetve azt is elmondta, hogy az akadémiának jóváhagyott pénzből nemcsak a topolyai klub részesült, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgóklubok is. De hogy milyen mértékben, arra nem tért ki.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (első sor j3) a TSC Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a vajdasági Topolyán 2018. szeptember 27-én.  Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Rovatok