Index Vakbarát Hírportál

Zseniális bajusszal hazudta magát 16-nak az indiai liga legifjabb góllövője

2018. október 10., szerda 09:49

Kínos botrány tartotta izgalomban az indiai profi futballbajnokság szurkolóit az elmúlt napokban. Az ISL (Indian Super League) legutóbbi fordulójában rendezett Bengaluru–Dzsamedpur (2-2) mérkőzésen a vendégek első egyenlítő gólját egy bizonyos Gourav Mukhi nevű játékos szerezte, aki ezzel a liga történetének legfiatalabb gólszerzője lett.

A dicsőséges eseményt az ISL hivatalos Twittere egy azóta már törölt üzenetben is megünnepelte, az indiai szurkolók többsége viszont nem igazán osztotta a hivatalos lelkesedést.

Nehezen akarták ugyanis elhinni, hogy a nagy bajuszú Mukhi csak 16 éves.

A játékos életkorát nem csak pompás bajsza és férfias fizikuma miatt kérdőjelezték meg. Hamarosan az is kiderült, hogy korábban már büntették hamis születési adatokkal való visszaélésért, legutóbb három éve.

2015-ben Mukhi U15-ös korosztályos bajnoki címre vezette Dzsárkhand állam csapatát, a döntőben öt gólt szerzett, nem csoda, hogy a csatárt rögvest meghívták az U17-es válogatottba.

Ekkor derült ki, hogy a bajnokcsapat több játékosa, köztük Mukhi is fiatalabbnak hazudta magát valós életkoránál, a csalást pedig hamis születési dokumentumokkal fedezték.

Mukhi a vizsgálat alatt bevallotta, hogy 1999-ben született, vagyis 16 évesen játszott a 15 éven aluliaknak rendezett sorozatban. A játékost és csapatát megbüntették. Eltelt pár év, és az örökifjú Mukhi, mintha mi sem történt volna, 2018-ban 16 évesként regisztrált a bajnokságba.

A szövetség a botrány hatására azzal magyarázta az esetet, hogy a központi regisztrációs rendszert csak 2015 után vezették be, így nem tűnt fel az ellentmondás.

A rekordifjú gólszerző életkorából idén lecsípett 3 év csak a jéghegy csúcsa. Mukhi egy korábbi csapattársa a Fox Sport Asiának így nyilatkozott:

Ismerem Gouravot a kezdetek óta, a helyi szövetség többször is eltiltotta, mielőtt bekerült volna a Dzsmasedpur tartalékcsapatába. Tudják, hogy megy ez mifelénk. Mindenki hamis születési bizonyítványokat használ, Gourav csak egy a sok közül. Nem lehet csak a játékost hibáztatni, az edzők is bátorítják ezt a gyakorlatot.

Az ügyben az indiai szövetség kedden hivatalosan is vizsgálatot indított, megállapítandó Mukhi valós életkorát. A helyi futball szereplői és követői szerint az eset tökéletesen mutatja, mekkora problémáról van szó valójában, hiszen ha valaki sorozatos lebukások után is képes magát 16 évesként eladva feljutni a csúcsra, akkor milyen állapotok uralkodhatnak a kevésbé szem előtt lévő bajnokságokban?

Amire viszont eddig még senki nem adott racionális magyarázatot, hogy miért ragaszkodott ennyire méretes bajuszához a játékos, ha közben tizenhatnak akarta eladni magát.

Címlapkép: Facebook

Rovatok