Index Vakbarát Hírportál

Végleg vége az olasz catenacciónak

2018. október 11., csütörtök 08:44

Az olasz futball sem a régi, a válogatott is tovább gyengélkedik. Szerda este Roberto Mancini szövetségi kapitány csapata az Andrij Sevcsenko irányította ukrán csapatot fogadta Genovában és 1-1-es döntetlent játszott.

Az olaszok a tavalyi, svédek ellen elbukott vb-pótselejtező óta nem találják magukat. Az utolsó tíz meccsükből csak Szaúd-Arábiát tudták legyőzni. Ráadásul az utolsó nyolc meccsük mindegyikén kaptak legalább egy gólt. Hogy ez mennyire ritka a korábban védekezéséről, azaz a catenaccioról híres csapatnak, egyetlen adat: ilyen 1958–1959 óta nem esett meg velük.

Mancinit május 14-én nevezték ki, a bemutatkozó meccse jól sikerült a szaúdiak ellen, után viszont vereség a franciáktól és a portugáloktól , mellette pedig három 1-1-es döntetlen.

Az ukránok ellen végig fölényben voltak, de csak egy gólig jutottak el. Az is szerencsés körülmények között esett. Az 55. percben Federico Bernardeschi nagy lövése átpörgött Andrij Pjatov kapus felett.

Nem sokáig örülhettek az olaszok, hét perccel később jött az egyenlítés. Egy jobb oldali szöglet után visszafejelt labdát Ruszlan Malinovszkij kapásból vágta be Gianluigi Donnarumma kapujába.

Az ukrán csapatba a 73. percben állt be Ivan Petrjak, a Ferencváros légiósa. Az olaszok legközelebb vasárnap, Nemzetek Ligája meccsen Lengyelországba utaznak majd, akikkel hazai pályán játszottak 1-1-es döntetlent.

Rovatok