Index Vakbarát Hírportál

Orbán a felcsúti akadémia átadóján is brüsszelezett egyet

2018. október 13., szombat 19:29 | aznap frissítve

Első számú nemzeti ügynek nevezte az utánpótlást Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a felcsúti Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségén – írja az MTI.

A kormányfő az ünnepségen a kályhától közelítette meg a témát: először arról beszélt, hogy a magyarok történelmi tapasztalatai azt mutatják, hogy a jövőért vívott küzdelmet az nyeri meg, akinek van víziója. Mint mondta, 2010 óta az egész ország látja a jövőjét, amihez az kellett, hogy elkezdtünk hinni abban, képesek vagyunk megváltoztatni a világot (...), de legalább is a saját világunkat.

Nem szabad imbolyogni, csúszkálni, botladozni, mint ahogy Európa néhány vezetője ezt teszi, nekünk, magyaroknak csak annyit kell mondani: így kell ezt csinálni, pupákok, és akkor megy előre a világ.

– vélekedett Orbán, aztán hozzátette, hogy Magyarország jövője a gyermekekben nő, bennük válnak valósággá a víziók.

Éppen emiatt hiába építünk toronyórát láncostul, ha nincs gyerek, ha elfogyunk, 

akkor a toronyóránk nem a magyar időt fogja mutatni.

Amikor egy brüsszeli bürokrata a kontinens jövőjéről beszél, akkor a bennszülött európaiakat temeti, "a mi helyünkre érkezőket" pedig általában élteti, de ezt a gondolatmenetet a magyarok nem fogadják el. helyette inkább az utánpótlás-neveléssel foglalkoznak – tette hozzá a miniszterelnök.

Az utánpótlást pont ezért első számú nemzeti ügynek tartja, és szavai szerint nemcsak Magyarország, hanem Európa jövője is összefügg az újonnan átadott akadémia életével.

Mi nem gyártjuk a futballistákat, mi nem droidokat programozunk, hanem egy olyan erőközpontot hoztunk létre, ahol reményeink szerint hősök születnek és nőnek fel.

– mondta el a kormányfő rátérve az átadott központ legfontosabb feladatára, a nevelésre.

Mint mondta, az elmúlt tíz évben Felcsút már kinevelt két nemzetközi szintű játékost, Sallait és Kleinheislert, ezzel kapcsolatban pedig aztán arról is beszélt, hogy ha a Magyarországon működő nyolc komolyan vehető akadémia mindegyik tízévente felnevelne két ilyen játékost, akkor meg is lenne az európai szintű válogatott.

Az újonnan átadott komplexum mintegy 12,5 milliárd forintból valósult meg, az akadémia 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból fedezte a fejlesztést. A csarnokot állítólag a helyi középiskola tanulói és a Bozsik-programban részt vevő Vál-völgyi gyerekek is használni fogják, a hozzá tartozó konferenciaközpont pedig nyitva áll a Magyar Labdarúgó Szövetség és más szakági szövetségek továbbképzései, tudományos szimpóziumai előtt.

(Borítókép: kormany.hu / MTI)

Rovatok