Index Vakbarát Hírportál

Dárdai: Adok még egy utolsó sanszot az MLSZ-nek

2018. október 28., vasárnap 23:26

A Bundesligában a várakozás feletti játékkal 8 forduló után 16 pontot szerző Hertha BSC magyar edzőjét, Dárdai Pál meglátogatta az M4 Sport stábja. Székely Dávid főszerkesztőnek adott interjút. 

A berliniek szereplésének értékét növeli, hogy a Dortmund és a Bayern elleni rangadót is letudták már, előbbi ellen 2-2-re végeztek a hétvégén, a bajorokat pedig megverték 2-0-ra. 

Dárdai most először beszélt arról, mit gondol a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szeptember elején létrehozott szakmai bizottságáról. Ennek úgy lett tagja, hogy évekkel korábban megírtak a most PSG-másodedző Lőw Zsolttal, és a most az osztrák válogatott másodedző Szabics Imrével, meg a szakma öregjeivel egy programot. Most is kiemelte, jó lett a végeredmény.

Erről úgy nyilatkozott 2014 nyarán, amikor még a Hertha utánpótlásában dolgozott, a kapitányi kinevezése pedig még csak fel sem merült, ha ezt következetesen végrehajtják, akkor 8-10 év múlva lesz magyar futball. Mindenki belerakta ugyanis a tapasztalatát, az akkori tudását.

Az MLSZ hagyta veszni ezt a programot, a sportigazgatónak hozott, de 2015. júliusban a válogatott irányítását is megkapó Bernd Storck ugyanis más elvek mentén gondolta felépíteni az utánpótlást. El sem kezdték végrehajtani.

2017 decemberben azt nyilatkozta Dárdai az Indexnek, beszántották, és újraveteményeztek. 

"A meghívóig jutottam, most küldtek egy konkrétabb emailt, milyen témakörök lesznek, de még nem ültünk össze. Várom, hogy mikor lesz az első találkozás. Szívesen segítek. Előző körben is letettünk egy komoly munkát. Az a munka Magyarországra volt szabva.

Beleadtunk apait-anyait, komolyan vettük a dolgot. Még egy sanszot adok ennek a dolognak. Ha ebből se lesz semmi, megköszönöm az ilyen felkéréséket, mert ez is csak időbe kerül"

- jelentette ki a sportcsatornán.

Ha esetleg azt gondolnánk, hogy egy a jövőt átformáló bizottság létrehozásakor az a természetes ügymenet, hogy az elnök felhívja a tagokat, jusson eszünkbe, itt most az MLSZ-ről beszélünk. Küldtek egy emailt.

A program 40 oldalas változata egyébként itt megnézhető. Ennek volt egy bővebb változata.

Saját tapasztalat: a Herthánál többnyire csodálkoznak azon, hogy Dárdainak nincs semmilyen befolyása a magyar futballra. Nem értik, miért nem próbálják meg hasznosítani a tudását itthon, miért nincs szorosabb kapcsolat közte és a hazai futball között.

Amíg nem mennek hozzák ki az edzők, vezetők, fel sem fogják igazán, mit ért ő el, és mit jelent az, hogy már 130 Bundesliga-meccset lehúzott zsinórban. És most éppen egy szórakoztatóan és gyorsan játszó Herthát formál. (Ehelyett itthon sokan védekező edzőnek könyvelték el.)

Hamarosan kiderül, akarja-e a magyar futball integrálni az ő és társai tudását. Időpontot mindenesetre nem nehéz találni, a válogatott szünetekben a Herthánál is megáll egy kicsit az élet. Az más kérdés, Szabics Imre épp akkor elfoglalt.

Már két gyereke (a 19 éves Palkó és a 17 éves Márton) német korosztályos válogatott, nem beszélt róluk, mert egyelőre szerinte nem aktuális, mit fognak hosszú távra választani, és egyébként is a döntés majd a gyerekeknek kell meghozniuk. Szerinte semmit nem jelent, hogy fiatalon hol játszanak.

A Nemzetek Ligájában a hibátlan finneket kiemelte, mint a célfutballt hasznosan játszó nemzetet. Úgy gondolta, nekünk kellett volna úgy játszani kint, mint ők. Marco Rossit felkészült edzőnek gondolja, a futballunkban viszont ennyi van.

Rovatok