Index Vakbarát Hírportál

Miért nincs pipacs Matic mezén?

2018. november 6., kedd 08:41 | aznap frissítve

Nemanja Matic, a Manchester United futballistája volt az egyetlen, aki a szombati, Bournemouth ellen 2-1-re megnyert bajnokin nem viselte a mezén a pipacsot, amellyel a britek a háborús áldozatok emléknapját ünneplik.

A 30 éves védő azt is kijelentette, hogy vasárnap, a manchesteri városi derbin sem fogja viselni, mert emlékezteti őt Szerbia bombázására. A NATO 1999. március 24-én, az Irgalmas Angyal fedőnevű akció keretében 2300 légicsapás során 4000 bombát dobott le, amellyel – szerb források szerint – mintegy 2500 civil halálát okozták.

Tisztában vagyok vele, hogy az emberek miért viselik a pipacsot a ruhájukon és tiszteletben tartom ezt, mindenkinek szíve joga. Sőt, együttérzek minden olyan emberrel, aki valamilyen háborúban veszítette el a szerettét. Ezzel együtt, engem is emlékeztet egy támadásra, amikor 12 éves kisfiúként Vrelóban átéltem, ahogy 1999-ben a hazunkat bombázzák.

Matic még hozzá tette, esze ágában sincs a büszkeség szimbólumaként ismert jelkép történelmi értékét aláásni Nagy-Britanniában, de személyes élményei azt diktálják, hogy mégse hordja.

„Remélem, mindenki megérti az okaimat, próbáltam mindenkinek elmagyarázni és inkább arra koncentrálok, hogy segítsem a csapatomat a következő feladatokat megoldani.”

Nem tudni, milyen érzelmeket vált ki mindez majd a manchesteri drukkerekből, de volt olyan, akit hasonló okok miatt verbálisan is támadtak.

James McCleant, a Stoke középpályását a saját szurkolótábora találta meg a Middlesbrough elleni meccsen. McClean hasonló okok miatt nem hordott pipacsot a mezén, mivel az ír válogatott futballista Londonderry városában született, ahol a brit hadsereg katonái 1972. január 30-án tüzet nyitottak a szabadságjogokért tüntetőkre, és közülük 13-at meg is öltek a Véres Vasárnapon.

Rovatok