Index Vakbarát Hírportál

Röhej, de Kassai szarvashibái viszik előre a futballt

2018. november 8., csütörtök 14:38

A magyar bíró szakmailag hét év alatt a csúcsról a kút mélyére esett: vett el gólt Eb-n, fújt el Real–Bayern BL-rangadót, ítélte meg most a legröhejesebb 11-est. Mindezek ellenére úgy néz ki, mindent túlél, sőt, tévedései technikai újítások bevezetésére ösztönzik a futball irányítóit.

A valaha volt legrosszabb büntetőítélet? Valószínűleg

– így értékeli a brit BBC Kassai Viktor szerdai hibáját, amikor a Manchester City–Sahtar Donyeck BL-csoportmeccsen 11-est adott a hazaiak javára, amikor támadójuk, Raheem Sterling gólhelyzetben földbe rúgott, és látványosan orra esett.

A jó szögben álló magyar bíró ellentmondást nem tűrően mutatott a büntetőpontra, a Sahtar-kapus, Pjatov a fejét fogta, és röhögött, a Sterlinget közel egy méterre lemaradva kísérő védő értetlenkedve nézett, nem tudta, mi történik.

Könnyű rekonstruálni a történteket: Kassai hátulról valószínűleg úgy látta, az ukrán Mikola Matyvijenko hátulról megkoccantotta Sterling lövésre lendülő lábát, és fújt.

„Sem az alapvonali bíró, sem a partjelző nem mentette meg a játékvezetőt" – emeli még ki a BBC, így nem maradt más, Gabriel Jesus odaállt, és berúgta a tizenegyest.

Sterling a meccs után sportszerűen nyilatkozott, annyira, hogy még Kassaitól is bocsánatot kért.

Alá akartam nyesni a labdának, aztán nem tudom, mi történt. Nem éreztem, hogy hozzám értek volna, az én hibám volt. Elnézést a bírótól és elnézést a Sahtartól

– mondta a meccset Angliában közvetítő BT Sportnak.

Edzője, Pep Guardiola megemlítette, hogy játékosa szólhatott volna, nem történt semmi, nem is tetszik neki, ha így szereznek gólt, de tavasszal akkori ellenfelük, a Liverpool egyik játékosa sem szólt, amikor les miatt kritikus helyzetben elvettek a Citytől egy szabályos találatot.

A katalán edző közölte, azonnal tudták, hogy nem volt szabálytalanság, de Kassaival ezek után egyáltalán nem is foglalkozott, sokkal inkább a körülményekkel, feltéve a kérdést:

"hol van a videóbíró?"

„A játékvezetők réges-rég jelezték, hogy segítségre van szükségük. Nem akarnak hibázni. Segíteni kell nekik. Két, három, tíz másodperc meghozni a döntést (a videóbíróval)" – mondta Guardiola.

Kassainak nem lehetett videós segítsége szerdán, ugyanis az UEFA elnöke, Alexander Čeferin elutasította annak bevezetését erre a szezonra a BL-re.

Hiába vizsgázott a rendszer – többnyire – jelesre a nyári világbajnokságon, hiába alkalmazzák már több mint egy éve az olasz Serie A-ban és a Bundesligában, illetve augusztus óta a spanyol bajnokságban, illetve használják angol kupameccseken immár jó fél éve, a Bajnokok Ligájába nem kellett.

Mindez nem menti fel Kassait szarvashibája alól, de a reakciókból jól látszik, most, hogy a technikát sikerrel vezették be szerte Európában, már nem csak az embert veszik elő, mikor bűnbakot keresnek. Pár éve még a partjelzőre és az alapvonali bíróra mutogattak volna, aki Kassai első karrierferdítő hibájánál, a 2012-es Eb-n rosszul segítette a játékvezetőt – mert ugye köztudott, hogy a legjobb hazai futballbírónak nem a szerdai volt az első kirívó hibája.

Kassai, miután megkapta és jól levezette a 2010-es vb-elődöntőt, majd a 2011-es Barcelona–Manchester United BL-döntőt, a világ egyik legjobb bírójaként utazott a 2012-es Európa-bajnokságra.

Ott viszont a továbbjutást befolyásoló AngliaUkrajna csoportmeccsen beütött a krach, az angol John Terry jóval a gólvonal mögül húzott ki egy ukrán lövést. A labda bent volt, de Kassai alapvonali segítője, Vad II. István jelzésére nem ítélt gólt.

Anglia 1-0-ra nyert, Ukrajna kiesett a saját rendezésű Eb-jéről, Kassai a tornán több meccset nem vezethetett.

A sors fintora lehet, hogy szerdán újra ukrán csapatot sújtott Kassai, nem csoda, hogy az ukránok újfent ki is akadtak rá.

Ő az ukrán csapatok gyilkosa. Hogy lehet, hogy ez a bíró még meccseket vezethet? Kassai sem videóval, sem videó nélkül nem való a Bajnokok Ligájába. Csak az UEFA nem látja, hogy alkalmatlan?

– írták a helyi újságok és weboldalak.

A kérdések jogosan merülnek fel, pláne, hogy Kassainak nem a hat évvel ezelőtti ukrajnai tévedése az egyetlen, és végképp pláne, hogy a FIFA, a nemzetközi futballszövetség a 2012-es eset óta el is felejtette Kassait.

A FIFA-nak nem kellett sem a 2014-es, sem a 2018-as világbajnokságra.

Még 2013 végén vezetett egy Mexikó–Új-Zéland vb-pótselejtezőt, illetve 2016 végén két jelentéktelenebb meccset a klub-világbajnokságon, ám nívósabb Európán kívüli meccset nem kapott, csak az európai szövetség alkalmazza. A 2012-es hibája után kis pihenőt kapott, de számítanak rá.

Annak ellenére is, hogy 2017 áprilisában Kassai totálisan félrefújta két sztárcsapat, a Real Madrid és a Bayern München BL-negyeddöntő-visszavágóját. 4-2-re, hosszabbításban győztek a spanyolok, Kassai a Bayernből egy embert úgy állított ki, hogy az nem is szabálytalankodott, a Realnak lesgólt ítélt meg, a Bayernnek büntetőt nézett el.

Összességében a Bayernt károsította, illetve ahogy a németek mondták, ütötte ki a Bajnokok Ligájából.

Sok szakértő, illetve exfutballista szerint az volt minden idők leggyengébb bírói teljesítménye a Bajnokok Ligájában.

A Bayernnel és a Manchester Uniteddel is BL-győztes Owen Hargreaves foglalta össze legtalálóbban Kassai akkori estéjét: 

Egyszerűen minden kétes esetben tévedett.

A Bayern elnöke, Rummenigge még hetekig Kassairól nyilatkozott utána, és annyira megorrolt az UEFA-ra, hogy a BL-döntőre szóló jegyét is visszaadta.

Kassai 2017 tavaszán több meccset nem is fújhatott a BL-ben, de 2017 őszén, az új szezon első BL-körében máris újra pályán volt, az Olympiakosz–Sportingot vezette. Vagyis az UEFA-nál újra nem tudta elvágni magát. Ősszel kapott még egy BL-meccset, a Leipzig–Besiktast (1-2), utána viszont 11 hónapra megfeledkeztek róla a Bajnokok Ligájában.

Idén februárban akadt még egy Európa Liga-mérkőzése (Lyon–Villarreal 3-1), a vb-re ugye nem mehetett, de október elején újra összejött a BL-visszatérés.

Nem is akármilyen meccset, a Napoli–Liverpool rangadót kapta meg, amit nem is értett Carlo Ancelotti, az olaszok edzője. Ő edzette ugyanis a Bayernt, amikor Kassai elintézte őket Madridban, és azonnal szólt, hogy nem kérne többet a magyar bíróból. 

Többet nem tehetett, Kassai a mérkőzést jól lehozta, a Napoli 1-0-ra nyert, így Ancelotti sem reklamált tovább.

És most, novemberben jött a manchesteri Sterling-büntető.

Hogyan tovább? Nem tudni. Az viszont biztosnak tűnik, hogy Kassai az újabb hibájával ismét beírta magát a futballtörténelembe.

A futball humorérzéke abszurd: a 2012-es Kassai-hiba az angol–ukránon volt az utolsó katalizátora a gólkamera bevezetésének, vagyis hogy ne a bírónak kelljen megállapítania, áthaladt-e a labda a gólvonalon.

Angliában már 2014-ben elkezdték alkalmazni a rendszert, amiben a bíró az órájára kap egy jelet, ha a gólvonalat pásztázó kamera úgy látja, a labda a kapuba jutott. Ez a futball legfontosabb, de biztosan leghasznosabb újítása a piros lap, azaz a kiállítás bevezetése óta, tehát közel ötven éve.

A gólkamera azóta a videóbírós rendszer részévé vált, a VAR, vagyis a Video Assistant Referee, azaz maga a videóbíró pedig a játék legnagyobb és legnagyobb hatású újítása valaha.

Mint írtuk, az UEFA még tart tőle, a Bajnokok Ligájában nem is vezette be a technikát, ám Kassai szerdai röhejes tévedése után olyan erős lesz a lobbi, hogy nem elképzelhetetlen, már a tavaszi, kieséses BL-meccseken alkalmazni fogják.

Kassai hibája kellett, hogy az állapot tarthatatlanná váljon, vagyis rossz döntésének távolabbi és nagyobb hatása pozitív lesz.

Az pedig már Kassai személyes mázlija, hogy a Man. City–Sahtar 6-0 lett, még négy gól esett a büntetője után, vagyis az az egy gólocska szépen el is sikkad a fél tucat között.

Ja, ítélt még egy tizenegyest a Citynek, de az megadható volt.

Borítókép: MTI / Czeglédi Zsolt

Rovatok