Index Vakbarát Hírportál

Újabb Vidi-siker az Európa Ligában, itthon is verték a PAOK-ot

2018. november 8., csütörtök 20:50

Másodszor is kapott gól nélkül győzte le a görög ezüstérmes PAOK-ot a magyar bajnok Vidi az Európa Ligában. Az ellenük szerzett hat ponttal a Vidi a kezébe vette a sorsát, és szerencsés esetben egy BATE elleni sikerrel már a következő fordulóban továbbmehet. Az eredményes futballnál nincs jobb, csütörtök este ismét igazolta Marko Nikolic csapata.

Az Európa Liga csoportkörének negyedik fordulójában a Vidi ismét hazai pályán játszott, és az a görög PAOK volt az ellenfele, amelyiket két hete hatásos célfutballal legyőzött Szalonikiben. A bravúr után is a görögöket tartották esélyesebbnek a fogadóirodák, a fehérváriak azonban ahogy eddig is jelezték, nemcsak azért jutottak be a legjobbak közé, hogy közelről nézzék a meccseket, hanem pontokat akarnak.

A PAOK 1-1-es döntetlent ért el a hétvégi bajnokin (az Atromitosz volt az ellenfelük), míg a Vidi fölényesen, 4-0-ra nyert Pakson.

Ráadásul most a görög foci ereje messze nem olyan, mint évekkel ezelőtt, az AEK Athén pont nélküli a Bajnokok Ligájában, és a PAOK-ban sem tűnik olyan félelmetesnek, mint mikor még Bölöni László irányításával megverték idegenben a Tottenhamet 2011-ben.

A görögök edzője, a román Lucescu most a szerb centert, Prijovicot és a marokkói El-Kaddourit is a kezdőbe jelölte, nem úgy, mint két hete.

Egyértelmű volt a görögök szándéka, uralni akarták a játékot az első perctől, ahogy a szurkolóik hangja is betöltötte a stadiont, és elnyomta az olykor megszólaló Vidi-kórust. Már félórával a kezdő sípszó előtt folyamatosan énekelték a harci indulóikat, és lelkesedésük nem lankadt az egész meccsen sem. 

Igaz akkor még nem tudtuk, hogy más örömük nem lesz a meccsben, csak saját maguk szórakoztatása.

Itt átélheti percről percre, hogyan alakult a meccs.

A PAOK-ban korántsem volt olyan terv és elképzelés, mint a fehérorosz BATE ellen, amelyiknek három gólt vágott bő negyedóra alatt október elején idegenben. (4-1-re nyertek végül.)

Egy szögletet rúgtak az első negyedórában, különösebben gyorsan nem passzoltak, így nem volt nehéz védekezni ellenük.

Az első félóra után ébredezett a Vidi, szögletet lőttek a mieink, Scsepovics felé ment egy kiugratás, de hosszú lett, így a kapus kivágta előle a labdát.

A 46. percben, az első félidő ráadásában alakult ki a legveszélyesebb fehérvári helyzet, akkor Fiola bátor labdaszerzése után Milanov lőhetett kétszer egymás után kapura, távolról blokkolták, amikor már a tizenhatoson belül volt, akkor pedig nem találta el a kaput.

Így az egész első félidőben nem volt kapura tartó lövése egyik csapatnak sem, vagyis a két kapus maximum a kirúgásokból vette ki a részét.

Második félidő:

Teljesen más felfogásban érkezett a szünet utáni folytatásra a Vidi, aminek gyorsan meg is lett az eredménye. Lényegesen támadóbbakká váltak, Huszti szöglete után is veszélyes helyzet alakult, még ha Juhász feje felett centikkel át is szállt a labda. Fiola felfutása után ha pontosabb beadás érkezik, már az ötvenedik perc előtt összejöhetett volna a vezető gól.

Vinicius bal oldali beadása után Milanov hat méterről fejelt a kapuba a görög védők – voltak vagy öten - gyűrűjében. A honosított védő akadályozta meg a vendégek támadását, majd lendületben maradt, és Pátkai Máté tökéletes ütemben tette elé a labdát. A beadás sem lehetett volna jobb.

A görögök próbáltak ritmust váltani, de nem tudtak felgyorsulni, sok hibával, sok pontatlansággal, körülményesen szövögették támadásaikat. Amihez persze elég sok köze volt a Vidi szívós, megkomponált védekezésének.

Élmény volt nézni, ahogy szerkezetet váltanak, amikor az ellenfél támadása megkívánta azt.

A magyar gólszerző megsérült, Nikolov jött a helyére, neki kellett átvenni a CSZKA-tól érkező szervező játékos feladatát.

Akárhogy cserélgetett Lucescu csapata nem lett sokkal veszélyesebb, a Vidi kontrája lényegesen közelebb járt a gólhoz, Nikolov lövését hárította a kapus, szerencsésebb lett volna egy keresztpassz.

A 84. percben óriási görög helyzet maradt ki, Warda középre adása után csak nehezen tudot menteni a védelem. Utána Wardának volt egy szabadrúgása, ami jócskán fölé ment, a középhátvéd, Varela pedig érzékelhetően leszidta, mert ő egy ívelés reményében ment előre.

A görögök megnyomták az utolsó perceket, volt egy kavarodás utáni centikkel célt tévesztő lövésük, Prijovic volt egy kaput találó ollózása, de nem volt semmi extra a játékukban, váratlan húzás nélkül viszont a Vidi ellen még a döntetlen sem elérhető. 

A magyar bajnok szervezettségben ezúttal is ellenfele fölénőtt,

taktikailag is megverte Nikolic a PAOK-ot.

A csoport másik meccsén a BATE-Chelsea 0-1.

Csoport

A következő fordulóban november 29-én: BATE-Vidi, Chelsea-PAOK.

(Borítókép: Szabó Bernadett / Reuters)

Rovatok