Index Vakbarát Hírportál

Napokkal előre tudni lehetett, hogy balhézni fognak az újpestiek

2018. november 24., szombat 10:21

Csütörtökön számoltunk be a Vidi FC szerdai stadionavatóján történt lelátói balhéról, ami során a HardGuard Group Zrt. biztonsági emberei több vendégszurkolót is ököllel megütöttek az újpestiek szektorában a Vidi FC-Újpest FC bajnoki mérkőzés alatt. Mint az esetről készült videóban is látszott, a tiszta feketébe bújt biztonsági emberek ruházata súlyosan megszegte az MLSZ Biztonsági Szabályzatát, mivel a szekuritisokat se a nézőktől, se egymástól nem lehetett megkülönböztetni.

Az eseményekről szóló cikkünk megjelenése után eljuttatta hozzánk észrevételeit Mikó István, a Vidi FC biztonsági szolgálatának külső stratégiai tanácsadója, aki információink szerint rendszeresen dolgozik együtt Tóth Csabával, a HardGuard székesfehérvári helyszíni vezetőjével. Például a Városligetben hírhedtté vált Infinity Forest biztonsági cég képviseletében is együtt biztosították a bontási munkálatokat, amit a ligetvédők próbáltak megakadályozni. Időnként meglehetős brutalitással léptek fel a biztonságiak.

Mikó állítása szerint a helyi biztonsági szolgálat közbelépése az újpestiek biztonsági szolgálatának tagjait védte a saját szurkolóiktól.

Állításának alátámasztására egy videót is mellékelt leveléhez, amin a vendégszurkolók a sárga mellényt viselő rendezők több tagját kiszorítják a lelátóról, annak bejárata felé. Azaz szerinte ez vezetett az akcióhoz:

Emellett az is kiderült leveléből, hogy a stadion biztonsági szolgálatát adó HardGuard Zrt. helyszíni vezetőjének, Tóth Csabának már 5 nappal a mérkőzés előtt tudomása volt arról, hogy az újpesti szurkolók és az újpesti rendezők közötti feszült viszony erőszakos eseményekhez vezethet a mérkőzés folyamán a vendégszektorban. Ennek kapcsán először az Újpest FC biztonsági szolgálatának elégtelen létszámáról és reakciójáról írt, majd ezt az információt később egy utólagos megjegyzéssel alapvetően megváltoztatta.

Az események kapcsán a stratégiai tanácsadó megosztotta velünk véleményét az érvényes Biztonsági Szabályzatról is, eszerint azért nem öltöznek a Vidi FC biztonsági emberei az MLSZ szabályainak megfelelően, mert a megkülönböztető mellény viselése életszerűtlen, illetve esetenként élet- és balesetveszélyes. A kötelező feliratok és azonosítószámok hiányának okára ugyanakkor nem tért ki a levél.

Ahogy arra sem, miért takarták el az arcukat a Vidi biztonsági szolgálatának emberei, akik – alátámasztva, hogy a balhé előre várható volt – az újpesti szektor előtt, a pálya széléről figyelték a vendégszurkolókat ugrásra készen. Ahogyan ez az egyik olvasónktól kapott videón is látszik.

Mikó álláspontjából mindezeken túl az is kiderült, hogy szükségesnek tartanák, ha minden stadionban a HardGuard feketeruhásaihoz hasonló alakulat vigyázna a lelátó rendjére.

Ismereteink szerint egyébként az utóbbi években is több NB I.-es csapatnál Tóth Csaba és emberei szolgáltatták vagy szolgáltatják a biztonságot, például a Felcsútnál, a Haladásnál vagy a Kispest Honvédnál is. Tóth Csaba pályafutása hajnalán az ismert maffiavezér, Szlávy Bulcsú testőreként dolgozott, majd a Ferencváros biztonsági vezetője volt abban a kétezertől kezdődő zűrös időszakban, amikor rendszeresek voltak a szurkolói balhék, és 10 különböző biztonsági cég is csődöt mondott a rendért vívott harcban. 

A jelek szerint a Fidesz-közeli „kopaszok” vezetőjének tartott Tóth Csaba és csoportja évtizedek óta megkerülhetetlen tényező a futballstadionok biztonsági szolgáltatásának terén.

Mondhatni lassan az összes stadiont lecserélték újra, a biztonságiak viszont többnyire a régiek maradtak.

Ami a gyakran emlegetett fideszes kötődést illeti, Mikó István Átlátszónak adott 2017-es interjúja szerint a „Kubatov katonái” vagy a „hatalom kopaszai” jelzőket az emberek előítéletessége ragasztotta a velük dolgozó biztonsági őrökre.

Lejjebb olvashatják Mikó István levelét és utólagos észrevételét, alatta pedig az MLSZ reakcióját az ügyben feltett kérdéseinkre. (A szövegeket változtatás nélkül közöljük).

Noha az Újpest részéről korábban felmerült, hogy reagálnának a levélben foglalt állításokra, később azt a választ kaptuk, hogy Mikó levelének utólagos kiegészítését követően nem látják szükségét további megjegyzésnek. A klub saját honlapján megjelentetett hivatalos közleménye szerint "az Újpest FC biztonsági szolgálata elindította a vizsgálatot az események pontos és szabatos kiderítésére. Tekintettel arra, hogy a fenti ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos eljárást indított, ezért a tények pontos ismeretéig, illetve az eset minden irányú feltérképezéséig klubunk nem kíván nyilatkozni".

A Vidi FC biztonsági szolgálatát ellátó HargGroup Zrt.  külső stratégiai tanácsadójának észrevételei:

A csütörtöki napon a www.index.hu portálon megjelent “Ököllel ütötték a biztonsàgiak az Újpest drukkereket a vidi stadionavatón” című cikkhez kapcsolódóan csatolom az alábbi videót, melyet az újpest szurkolók juttattak el a biztonsági szolgálathoz.

A felvételen pontosan látható, hogy a szurkolók egy része nekitámad a sárga mellényt viselő biztonsági személyzetnek , akiket beszorítanak a lelátó alá. A 12 fős biztonsági személyzet - akik az ültetési rendért felelősek - közvetlen baleset és életveszélyben voltak így a biztonsági szolgálat bevetési egysége, a rendőrség munkatársaival együtt azonnal a helyszínre érkezett és igyekezett megelőzni a komolyabb atrocitás kialakulását. Kiemeljük, hogy a 12 fős biztonsági személyzet az Újpest FC saját biztonsági szolgálata volt, tehát az Újpest-szurkolók a saját biztonsági szolgálatukat támadták meg. A Mol-Vidi FC -nél működő biztonsági cég helyszíni vezetője, Tóth Csaba már a mérkőzés előtt 5 nappal jelezte, hogy rendkívüli feszültség jellemzi az Újpest-tábor és az újpesti biztonsági szolgálat viszonyát, így sor kerülhet erre a sajnálatos eseményre , az Újpest FC biztonsági szolgálata a jelzés ellenére vállalta a kockázatot, és nem kért külön segítséget a rendfenntartásához, így a Mol Vidi FC által megbízott biztonsági szolgálat munkatársai a szektor mellett foglalták el helyüket.

Ahogyan az eddigiekben az MLSZ részére, úgy most is nyomatékosan hangsúlyozzuk , hogy a sárga mellényes “staff” személyzet alkalmatlan a fizikai támadások elhárítására, ezért szorgalmaztuk az elmúlt időszakban a sárga mellényt nem viselő fekete ruhába öltözött, bevetési szolgálat alkalmazását, mely szolgálatot teljesítő munkatársaink az efféle helyzetek megelőzésére, kezelésére kaptak és kapnak képzést.

A sárga mellény használatára vonatkozólag megjegyezzük, hogy a hivatkozott szabályzat tartalma tévesen fogalmaz és félreérthető, figyelemmel arra, hogy ezen analógia alapján a VIP helységben tartózkodó biztonsági szolgálatnak is sárga mellényt lenne szükséges viselnie (megjegyzésünk: az érvényes Biztonsági Szabályzat szerint a VIP-ben tartózkodó rendezők számára mellény helyett öltöny viselése is megengedett). A fekete ruha viselete a törvényben foglaltaknak megfelel.

Megjegyezzük továbbá, hogy a sárga mellény viselése egy a videón látható éles helyzetben baleset- és életveszélyes is lehet, mivel a mellénybe kapaszkodva a lelátóról egy beavatkozás esetén a biztonsági személyzet munkatársát letaszíthatják, földre ránthatják és a földre kerülve kilátástalan helyzet alakulhat ki.

Több alkalommal kezdeményeztük a biztonsági kérdések szakmai megvitatását, de egyelőre kezdeményezésünk süket fülekre talált. Sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy nem a prevenció, a megelőzés kerül előtérbe egy-egy ilyen rendbontás kialakulása esetén , hanem egyből felelősöket keresünk, büntetésért kiáltunk, magánszemélyek életébe avatkozunk bele, azt sejtetve, hogy bármilyen anomália, törvénysértés részesei lennének.

Csak remélni tudjuk, hogy a hasonló esetek elkerülése és megelőzése céljából az egyeztetések megkezdődnek a szakmai alapon minden igényt kielégítő szabályozási rendszer kialakítására irányuló tárgyalások. Kérjük, hogy jelen észrevételünk változtatás nélkül közölni szíveskedjenek.

Tisztelettel:

dr. Mikó István Stratégiai vezető

A később küldött utólagos kiegészítés:

Az észrevételeinkhez annyit mindenképpen hozzátennénk, hogy az Újpest FC biztonsági szolgálata a kormányrendeletben foglaltaknak megfelelő, előre egyeztetett létszámmal ( tudomásunk szerint 40 fővel) jelent meg és biztosította a vendégszektort, tehát az előzetesen felmért kockázattal számolnia kellett és számolt is. A Mol Vidi FC biztonsági szolgálata és az Újpest FC biztonsági szolgálata között történt megállapodás alapján , amennyiben az Újpest FC 40 fős biztonsági személyzetének erejét meghaladja egy esetleges rendbontási helyzet kezelése, úgy a Mol Vidi FC biztonsági szolgálata segítséget nyújt.

Az MLSZ reakciója a botrány kapcsán feltett kérdéseinkre:

Az NB I.-es mérkőzések szervezése, lebonyolítása teljes mértékben a rendező hazai klub felelőssége és feladata.

Amennyiben az MLSZ szabályzatai alapján szervezési hiányosságokat tapasztal, minden esetben fegyelmi eljárást indít, és ennek során tisztázza a körülményeket, cselekményeket.

Az egyes fegyelmi eljárásokról azok lezártáig nem áll módunkban tájékoztatást adni!

Tisztelettel: MLSZ kommunikáció

(Borítókép: Érkeznek a nézők a MOL Aréna Sóstó futballstadion avatóünnepségére Székesfehérváron 2018. november 21-én. A bajnok MOL Vidi FC új otthona 13,98 milliárd forintos beruházással valósult meg és már az UEFA szigorított, IV-es kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik: 14 200 fős befogadóképességével nagy nemzetközi találkozóknak adhat otthont. Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Rovatok