Index Vakbarát Hírportál

A jogvédők már most aggódnak a 48 csapatos vb miatt

2018. november 25., vasárnap 11:06

Az Amnesty International aggodalmát fejezte ki a FIFA-nak, miszerint ha a 2022-es világbajnokságon 32-ről 48 csapatra emelik a résztvevők számát, akkor Katar kiterjesztené a rendezést a környező országok, így Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok felé, amely országokban komoly problémák merülnek fel az emberi jogokkal kapcsolatban.

A szervezet az Independent című lapnak adott nyilatkozatában elmondta: hogyha a két ország valóban bekapcsolódhat a rendezésbe, akkor mindkét helyen komoly feladat vár az emberi jogok szigorúbb betartására.

Gianni Infantino, a FIFA elnök a múlt hónapban jelentette be: a nemzetközi futballszövetség fontolgatja, hogy már a 2022-es vb-n felemelt létszámban rendeznék a vb-t, így viszont muszáj lesz a környező országok segítségét is igénybe venni.

„Gianni Infantino ötlete pont egy olyan időszakban jött, amikor kormányzati kritikusok és emberjogi szakértők

komoly aggodalmukat fejezik ki a Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban zajló folyamatok miatt

– mondta Allan Hogarth, az Amnesty International politikai és kormányzati vezetője. – Csak akkor lehetséges a rendezés, ha mindkét országban komoly előre lépések lesznek az emberi jogok betartására.”

Hogarth hozzátette, a kormánykritikus szaúdi újságíró Dzsamal Hasogdzsi meggyilkolása, valamint a börtönökben az állítólagos kínzások, tovább a brit akadémia munkatársának, Matthew Hedges bebörtönzése is azt mutatja, hogy a két országban fittyet hánynak az emberi jogokra.

A Perzsa-öbölben amúgy is feszült a hangulat a rendező Katar és a szomszédos államok között. Arról nem is beszélve, hogy a 2022-es vb-rendező a migránsok helyzetét és munkaerejét kihasználva építi stadionjait és az infrastruktúrát.

Bárhol is lesz a 2022-es vb, ugyanazokat az jogokat kell alkalmazni. Továbbá meg kell szüntetni az építőipari munkások kizsákmányolását, és biztosítani kell az alapvető emberi jogokat, úgymint szólásszabadság

– tette hozzá Hogarth.

FIFA közben megvalósíthatósági tanulmányt készít a helyszínek bővítésére. Miközben arról beszél, hogy a 2026-os vb a „Hidak építése” szlogent fogja követni, utalva ezzel arra, hogy három ország rendezheti majd az esemény, például az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó. Katarban továbbra is a 32 csapatos világbajnokság terveinek megfelelően folyik a fejlesztés.

Rovatok