Index Vakbarát Hírportál

Mennyire reális a továbbjutás a csoportból?

2018. december 3., hétfő 20:30

Nem vagyunk rossz selejtező csoportban, de a negyedik kalap nem véletlen. Wales és Szlovákia is süllyed velünk együtt, noha utóbbinak van egy irigylésre méltó korosztálya. A budapesti Eb-meccshez bravúrok sora és szerencse kell.

A magyar labdarúgó-válogatottat az E-csoportba sorolták a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Azonnali pozitívum, hogy nem hatos a csoportunk. Mielőtt legyintenénk, ne feledjük, Andorra a hatodik kalapból érkezett legutóbb, és számunkra megoldhatatlan feladatot jelentett a kinti meccsen. 

Ha végignézzük a tíz csoportot, egy helyen lettünk volna komfortosabban, a lengyelek-osztrákok csoportjában.

Biztosan nehezebb lett volna a B a D az F és az I jelű. Első látásra a F tűnik a legkomolyabbnak, nemcsak azért, mert van benne két divíziógyőztes (norvég és svéd), hanem mert Feröer többször megmutatta, ellene senki sem mehet biztosra.

A német-holland duóhoz eleve nem kerülhettünk, mert három rendező nem lehet egy csoportban.

Az A, a J és a H csoport talán azért lettek volna előnyösebbek, mert az angol-francia-olasz triótól lehet joggal számítani arra, hogy végigveri valamennyi ellenfelét, így a többiek majd egymás között lerendezhetik, melyik válogatott az utánuk következő legerősebb. A horvátról nem lehet ugyanezt borítékolni, hogy mindenkinél oda és vissza is jobb lesz. Ami akár esélyt is kínálhat nekünk, bár soha sem győztük őket le. Könnyen lehet, hogy ők kikapnak Cardiffban, de nyernek Budapesten.

Összegezve, nem vagyunk rossz helyen.

Az más kérdés, hogy nem emelkedő pályán járunk, igaz ellenfeleink sem.

Az alábbi táblázatban azt foglaltuk össze, milyen ívet futottak be a válogatottak az előző 10 évben. Ebből a pozícióból várta az öt nemzet az előző öt sorsolást.

Wales hozzánk hasonlóan hosszú böjt után a 2016-os Eb-re jutott ki, a szlovákok a 2010-es vb-n is ott voltak, és tovább is jutottak. 

Országok 2010 2012 2014 2016 2018
Horvátország   6   7   12   9 9
Wales   36   46   34   7 19
Szlovákia   17   18   25   10 21
Magyarország   32   27   18   22 31
Azerbajdzsán   48   44   44   43 46

Jól látható, hogyan tört ki Wales, a hetedik pozíció az Eb-nek is köszönhető, de annak is, hogy a selejtezőkben kitűnően játszottak. A hanyatlás is érzékelhető, hiszen ők már igen messze vannak az első kalaptól.

A 2016-os Eb-re két évvel korábban sorsoltak, 2014-ben simán vertük a mostani riválisainkat, mégis ők jutottak ki a tornára pótselejtező nélkül, míg ránk pótvizsga várt a norvégok ellen.

Most persze mindenki abban bízik, hogy ez a hullámzás visszafordul,

és majd bennünket a lehető legjobb időpontban érint a következő hullámhegy, és ott leszünk a Puskás Stadionban 2020 júniusban.

Rögzítsük most a világranglista állását is.

A világranglista anomáliáiról írtunk korábban, ezért a FIFA áttért a sokkal valósabb képet mutató ELO-rankingre, pontosabban annak az egyik változatára.

A klasszikus ELO-szisztéma az ellenfél erejét is bekalkulálja, ideírjuk most abban, miként áll az öt nemzet.

Biztosan sokszor előkerül majd még a riválisok kereteinek erőssége. Pontosabban az értékük. Megfoghatatlan persze, kiért mennyit adnak egy adott pillanatban, de közvetetten mégis megmutatja egy ország erejét. Hiszen általában azok a jó válogatottak, ahol sok topligás, sok a BL-ben megfordult játékos van, mert ők jobban bírják a sorozatterhelést, a gyakori stresszhelyzet miatt jól és pontosan döntenek.

Ez a rangsor egyébként visszatükrözi az eddig látott sorrendeket.

A klubfutball minősítését rendre az UEFA végzi el, ebben az együtthatóban az egy szezonban elindult csapatok teljesítményét összegzik.

Wales itt jelentősen visszaesik, de ha azt gondolnánk, hogy akkor legalább ezen a listán előre tudunk mozdulni, tévedünk.

A sorrend ugyanis ez:

Vagyis megállapítható, a hazai élvonalnál lényegesen jobb állapotban van az azeri. 2014-ben még nem így volt, tehát a hazai futballbérek jelentős emelkedése nem volt hatással az európai előmenetelre.

2014-ben ugyanis még Szlovákia és Azerbajdzsán is mögöttünk volt, aztán a Qarabag, a Nyefcsi egyre jobb lett, és az EL-ben csoportkörig jutott. Szlovákiában szerényebb költségvetésű csapatok vannak, mint itthon, de az nem akadály, hogy megelőzzenek.

Az azeri klubfutball fejlődése egyelőre nincs hatással a válogatottra, ugyanez igaz Kazahsztánra, de kérdés, ez a trend meddig marad így. Illetve az is kérdés,

a magyar válogatott meddig képes tartósan a klubfutball felett teljesíteni. 

Már nem túl jó jel, hogy a bajnokságunk pozíció, és az ország pozíciója között mindössze öt helyezés a különbség. Amikor a 18. helyen álltunk, éppen tíz volt a különbség.

A bajnokságunk ugyanis a 28. helyen állt.

Ami a közvetlen hátországot érinti

Talán valósabb képet mutat egy ország jövőképéről, ha megvizsgáljuk az U21-es csapat közelmúltbeli teljesítményét.

Szlovákia 2017-ben kijutott az U21-es Európa-bajnokságra, ez a Skriniar-Lobotka-Mazan féle korosztály, amelyik egyre markánsabban van jelen az európai futballban. Az angolok mögött lettek csoportjukban másodikok hat ponttal, vagyis végig versenyben voltak az első helyért.

A 23 éves Milan Skriniar például az Inter középhátvédje - az olaszok rossz védőt biztosan nem vesznek, és garantáltan fejlesztik -, rendszeresen BL-terhelést kap, a másik két játékos a Celta Vigo játékosai.

Wales utánpótlása nem áll ilyen jól, nem jutottak ki egy tornára sem az előző 11 évben, ahogy Magyarország is hiányzó.

A horvátoknak most megint van feljövőben egy jó évjáratuk, amelyik jövőre ott lesz az Eb-n. 2004-ben szerepeltek legutóbb az U21-es Eb-n. (Az még a Kranjcar, Aduardo vezette csapat volt.)

Hajrá

Már megvan a meccsek sorrendje is, számunkra előny, hogy a két fontosnak gondolt meccsre (hazai szlovák jövő szeptemberben, és az utolsó Wales elleni) rápihenhetünk. Mindez persze csak teória, hiszen ha az első két meccsen (kinti szlovák, hazai horvát) nulla pont áll a nevünk mellett, minden felborul.

Abban bízhatunk, hogy Rossi minden pillanatban rátalál a legmegfelelőbb 11 emberre, nem lesz sérülés, eltiltás.

És abban, hogy az ellenfelek gyengélkednek, hogy az új szlovák kapitány, Pavel Hapal nem találja az ideális felállást, hogy Ryan Giggs jobb játékos volt, mint kapitány. Mi pedig csapatszinten ellensúlyozni tudjuk a jobb egyéni képességeket.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok