Index Vakbarát Hírportál

Sterling: A média gerjeszti a rasszizmust a fociban

2018. december 9., vasárnap 21:13

Érdekes bejegyzést tett közzé délelőtt az Instagram-oldalán a Manchester City angol válogatott csatára, Raheem Sterling, amiben arról írt, a média feketékhez való hozzáállása is felelős azért, hogy a fociban továbbra is jelen van a rasszizmus – írja a BBC.

Sterling nem véletlenül most szólalt fel az ügyben: a City szombaton a Chelsea-hez látogatott a bajnokságban, és ugyan a Chelsea 2-0–ra megnyerte a találkozót, a szurkolói miatt így is meleg helyzetbe kerülhet a csapat, a meccs után ugyanis egy elég meredek felvétel kezdett el keringeni az interneten.

A főszereplő természetesen Sterling volt, aki éppen a labdáért ment ki az oldalvonalon túlra, a Chelsea néhány szurkolója pedig arra használta ki a lehetőséget, hogy üvöltve gyalázza a játékost. Hallani ugyan nyilván nem lehet, de egyebek mellett ezen a felvételen azért viszonylag jól kiolvasható, hogy mit kiabálhattak Sterlingnek, a dolog komolyságát pedig jól mutatja, hogy a Chelsea mellett a rendőrség is nyomozást indított az ügyben.

A csatár már akkor sem vette túl komolyan a dolgot, sőt, nevetve hallgatta a fejéhez vágott sértéseket, mert, mint írta, nem is számít másra.

Innen fejtette ki aztán a média szerepét, méghozzá a City két fiatal játékosa, a jelenleg a West Bromnál kölcsönben focizó Tosin Adarabioyo és Phil Foden példáin keresztül. Mindkét játékosról írt a Daily Mail idén, mert a fizetésükből 2 millió fontos házakat vettek, de

Sterling szerint elfogadhatatlan, hogy a szinte teljesen megegyező körülmények ellenére a fekete játékos esetében úgy fogalmazták meg a címet, hogy az rossz fényt vet rá. Mint írta, pont ezek a dolgok tartják életben a rasszizmust, és az ahhoz köthető agressziót, úgyhogy ha egy újságíró nem érti, hogy miért nyilvánulnak meg így még ma is az emberek, akkor csak azt tudja neki tanácsolni, hogy 

GONDOLJA ÁT KÉTSZER, HOGY MIT ÍR LE, ÉS BŐRSZÍNTŐL FÜGGETLENÜL ADJA MEG AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓDOT MINDEN JÁTÉKOSNAK.

Sterling és a szurkolók ügye egyébként jó pár embernél kiverte a biztosítékot:

Az angol labdarúgó-szövetség szóvivője egyébként vasárnap azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek, hogy az ügyet megfelelően kezeljék az illetékesek, a Premier League pedig közleményben tudatta, hogy amennyiben bebizonyosodik a rasszista megnyilvánulás ténye, akkor maximálisan támogatni fogják a Chelsea, illetve a rendőrség döntését.

Rovatok