Index Vakbarát Hírportál

Kikapott a Juve, a Manchester United, befejeződött a BL-csoportkör

2018. december 12., szerda 23:15

Egyetlen nyitott kérdés maradt a Bajnokok Ligája idei csoportkörének utolsó hat meccsére. Ki-ki meccs döntött a még kiadó 16. helyről, amelyet végül az Olympique Lyon harcolt ki.

F csoport

A nap legfontosabb meccsét szakadó hóesésben, Kijevben játszotta egymással a Sahtar Donyeck és a Lyon. Egyszerű volt a képlet, amely csapat nyer, az továbbjut a legjobb 16-ba. A 22. percben az ukrán csapat szerzett vezetést. Percekig tologatták a labdát a Lyon tizenhatosa előtt, végül Ismaily találta meg a rést, Junioe Moraes elé tette, aki közelről a kapuba talált.

A döntetlen viszont a Lyonnak volt jó és a 65. percben Nabil Fekir egyenlített, négy donyecki védő között tudta elrúgni a labdát, így ekkor már a franciák álltak jobban. A meccs utána már nem változott, a Lyon került a legjobb 16-ba.

A Manchester City könnyen is nyerhetett volna, végül nehezen, de nyert. Laporte lerántása miatt rúghatott 11-est a Hoffenheim már a 16. percben, amelyet Andrej Kramaric magabiztosan értékesített. A City az első félidő hosszabbításában egyenlített, Leroy Sané káprázatos szabadrúgásból talált a kapuba.

A második félidőben aztán fordított Guardiola csapata, pedig Kramaricnak volt megint nagy gólhelyzete, de Ederson bravúrosan védett. Aztán előbb elrontottak egy elronthatatlannak hitt 3 a 2 elleni helyzetet, majd a következő hasonlóban Sané már a második gólját szerezte a 61. percben.

Man City

Sahtar

E csoport

A Bayern München szerezte a játéknap esti meccseinek első gólját. A 13. percben Gnabry remekül ugratta ki Robert Lewandowskit, aki remekül fejezte be. A lengyel csatár ezzel a szezon összes hivatalos meccsén a 20. gólját szerezte, a 7. idei BL-gólja volt, amellyel Lionel Messit is megelőzte, de a 20 góljánál sincs senkinek sem több az öt topligát figyelembe véve.

Ajax viszont nagyot küzdött és megfordította a meccset. Mindkét gólt Dusan Tadic szerezte. Előbb a 61. percben egy közvetlen közelről passzolt be egy beadást, majd a csereként van de Boeck buktatásáért megítélt büntetőt rúgta be hihetetlen magabiztosan a jobb felső sarokba, Manuel Neuer meg sem tudott mozdulni. Közben azért voltak véres jelenetek és ezért két piros lapot is kiosztott a bíró.

A 87. percben a Bayern is megkapta a jogos büntetőjét. Thiago Alcantara harcolta ki, Lewandowski pedig trükkösen, de berúgta, ismét a Bayern lett a csoportelső. Végül az is maradt, hiszen a német bajnok három perc alatt szintén fordított. A nagy védelmi hiba után Kingsley Koman bombázott a hosszúba. De ezzel még nem volt vége, a 94. percben egyenlített megint az Ajax. Az idő már kevés volt újabb hazai gólra, így a Bayern nyerte a csoportot.

A Benfica a 87. percben lőtte a meccs egyetlen gólját, Alex Grimaldo látványos, 20 méteres szabadrúgásából

Ajax

Benfica

H csoport

A Juventus és a Manchester United is csoportelső lehetett volna, de mindkét csapat elbukta idegenbeli meccsét. A Valencia szép góllal vezetett a Manchester United ellen. A 17. percben a jobb oldalán bolondították meg a manchesteri védelmet, a labda Carlos Soler elé került, aki jobb külsővel bevágta a hosszú sarokba.

Aztán jött a 35. perc és Paul Pogba, aki néhány méterről képtelen volt bepofozni a labdát a kapuba. Az egyik újságíró a twitter oldalán viccesen meg is jegyezte, hogy Pogba most az MU-val van, vagy a Juventussal.

Csak 78 másodperc telt el a második félidőből, amikor tovább szaporodtak José Mourinho gondjai. A menteni igyekvő Phil Jones rúgta el a kapujából kilépő David de Gea mellett a labdát, persze eltalálta az üres kaput. A 87. percben Marcus Rashford egy csodaszép támadás végén, fejesből szépített.

A Young Boys a 30. percben, büntetőből szerzett vezetést. Már a 23. percben csereként beálló Alex Sandro szabálytalankodott, Guillaume Hoarau pedig kapufás góllal érvényesítette a 11-est. Úgy tűnt, a Juventust nem nagyon zavarta, hogy a csoportelsőséget is elveszítheti, mert egy gyors kontra végén Horau duplázott egy 16 méteres lövésből.

A Juve nagy hajrát nyitott az utolsó tíz percben. Paulo Dybala egy visszatett labdát 18 méterről bombázott be ballal. Aztán már a hosszabbítás perceiben ismét gólt lőtt, de les miatt végül visszavonta a bíró.

Young Boys

Valencia

A Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé jutott

Borussia Dortmund

Atlético Madrid

FC Barcelona

Tottenham

Paris SG

Liverpool

FC Porto

Schalke 05

Bayern München

Ajax

Manchester City

Olympique Lyon

Real Madrid

AS Roma

Juventus

Manchester United

A BL nyolcaddöntőjének a sorsolását december 17-én, hétfőn délben rendezik majd Nyonban. A csoportgyőztesek (bolddal jelölve) lesznek a kiemeltek, a másodikak a nem kiemeltek. A visszavágót rendezik majd a kiemelt otthonában. Két kritérium lesz csak: azonos országbeli és azonos csoportból érkező ebben a fordulóban még nem játszhat egymás ellen. A kieséses szakasz további részében már ezeket is eltörlik. A nyolcaddöntő első meccseit 2019. február 12-13-án, valamint 19-20-án, a visszavágókat 2019. március 5-6-án és 12-13-án rendezik majd.

Az Európa Liga kieséses szakaszába került: Club Brugge, Inter, Napoli, Galatasaray, Benfica, Sahtar Donyeck, Viktoria Plzen, Valencia

Rovatok