Index Vakbarát Hírportál

Futballista-DNS karácsonyra, itt a Jurassic Park

2018. december 27., csütörtök 19:54

A svéd AIK elég bizarr ötlettel szállt be a karácsonyi szuvenírárusításba, korábbi kapitányának, Nils-Eric Johanssonnak a DNS-ét dobták piacra.

Johansson, aki korábban a Bayern Münchenben és a Blackburnben is játszott, az egyik legnépszerűbb futballista volt klubjában. Februárban azonban szívproblémái miatt abba kellett hagynia a játékot. A jövője, illetve valamelyik klónjának jövője biztosítottnak látszik.

„Ez olyan, mint a Jurassic Park. Ötszáz év múlva talán egy csomó Johansson fog szaladgálni, ki tudja" – mondta a BBC-nek.

Az AIK 3499 svéd koronáért (körülbelül 110 ezer forint) árulja a játékos kémcsőbe zárt kristályosított DNS-ét. A futballista szerint technikailag lehetne is ebből klónozni őt, de egy szekvenciát a visszaélések elkerülése miatt eltávolítottak a DNS-éből. „Így ha klónoznál, valószínűleg egy jobblábast kapnál ballábas helyett" – viccelődött.

Johanssontól egy svájci laboratóriumban vettek nyálmintákat, amiből aztán létrehozták a kristályosított DNS-t. Johansson szerint 500 évig megőrzik így genetikai kódját, a szurkolók pedig lehetőséget kapnak arra, hogy hazavigyék a kedvenc játékosukat.

Az AIK 371 díszdobozt árul, a darabszámmal Johansson lejátszott meccseire utalnak, a kémcső mellé jár egy bizonylat is a játékos arcképével valamint egy kapitányi szalag is.

Rovatok