Index Vakbarát Hírportál

Átkozott szabályt törölnek el a BL-ben

2018. március 27., kedd 14:08

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése értelmében a következő szezontól a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is nevezhető lesz három olyan játékos, aki abban az idényben más csapat színeiben már pályára lépett a sorozatban.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás miatt több klub sem a legerősebb játékoskeretével vesz részt a BL-ben, illetve az EL-ben: a Barcelona Philippe Coutinho, míg az Arsenal Pierre-Emerick Aubameyang játékára nem számíthat tavasszal a nemzetközi kupákban, mert ezek a játékosok korábbi klubjaikkal (Liverpool, Borussia Dortmund) már játszottak az adott sorozatban.

Az UEFA ezzel a döntéssel a bajnokságok példáját követi, ahol nem korlátozzák a januárban szerződtetett játékosokat.

A jelenlegi szabálynak több nagy károsultja is van, a legkiemelkedőbb valószínűleg a brazil Ronaldo, aki 2007 januárjában igazolt a Real Madridból a Milanba, de az olaszok nélküle nyerték meg az azévi Bajnokok Ligáját. Ott volt Athénban, a döntő helyszínén, de nem játszhatott, és így soha nem is lett BL-győztes.

Az európai szövetség azt is bejelentette: a döntőbe jutott csapatok a következő idénytől 18 helyett 23 játékost nevezhetnek a finálékra. Illetve hivatalossá tették a már korábban közölt negyedik cserelehetőséget és az új kezdési időpontokat.

Eszerint a negyedik cserével a BL-ben és az EL-ben csak az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseinek hosszabbításában élhetnek a vezetőedzők. A rendes játékidőben továbbra is hármat lehet cserélni, majd ha úgy alakul, a kétszer 15 percben még egyet.

Időpontok: a Bajnokok Ligájában a selejtező rájátszásától a döntőig a meccsek többsége közép-európai idő szerint 21 órakor rajtol majd, de a csoportkörben minden kedden és szerdán lesz két-két találkozó, ami 18.55-kor kezdődik. Az utolsó fordulóban minden mérkőzésen azonos időpontban kezdenek.

Az Európa Ligában a csoportkörtől a nyolcaddöntőig ugyancsak 18.55-kor és 21.00-kor indulnak a meccsek, de az utolsó játéknapon ebben a sorozatban is ugyanakkor lesz a kezdés a csoportokon belül. A negyeddöntők, az elődöntők és a döntő egységesen 21 órakor kezd a következő idénytől.

Az augusztus 15-i, tallinni Szuperkupa-döntő - a BL- és az EL-győztes között - szintén este 9-kor kezdődik majd. (MTI/Index)

Rovatok