Index Vakbarát Hírportál

Buffon: A bírónak egy szemetesláda van a szíve helyén

2018. április 12., csütörtök 09:39 | aznap frissítve

A futballtörténelem egyik, ha nem a legdrámaibb büntetőjével jutott elődöntőbe a Real Madrid a Juventus elleni BL-negyeddöntő-visszavágón szerda este. A madridi meccsen 3-0-ra vezetett a Juventus, ezzel ledolgozta a Torinóban 3-0-ra elbukott első meccses hátrányát.

Michael Oliver bíró 3 percet tett rá a 90-re, és már mindenki a hosszabbításra készült, amikor úgy 92:20-nál Cristiano Ronaldo nagyszerűen visszafejelt egy beívelt labdát, ziccerbe hozta a középen érkező Lucas Vázquezt. A szélső mellkassal átvette, ám ekkor érkezett a Juve-középhátvéd Benatia, hátulról fellökte, Oliver bíró pedig befújta a jogosnak tűnő büntetőt. Alig fél perccel a vége előtt.

Igen, tizenegyes volt. Cristiano visszatette nekem a labdát, be akartam fejezni, de jött a középhátvéd, és felborított. Nem kérdés, hogy büntető

- mesélte az egyik főszereplő, Lucas Vázquez.

Benatia természetesen pont az ellenkezőjét gondolta:

Elértem a labdát, lehetett látni, hogy irányt váltott a cipőmön, ő meg eldobta magát, mert mást nem tudott tenni. Abszurd egy ilyen büntetővel kiesni.

A labda irányváltását a videó nem feltétlenül támasztja alá, az viszont egyértelmű, hogy a Real játékosa abban a pillanatban eldobta magát, hogy Benatia keze hozzáért a hátához, meg sem próbálta megjátszani a labdát, csak a büntetőre hajtott. Láttunk már olyat, hogy egy angol bíró ilyet nem fújt be.

Gianluigi Buffon Juve-kapus az akciónál megfogta a labdát, azzal a kezében rohanta meg Olivert, és nem éppen tökéletes angoljával egy (vagy inkább több)

„go to shit”

felkiáltással hozta a tudtára, nem ért egyet vele. Oliver emiatt egyből pirossal kiállította a futball-legendát, nem adta meg neki az esélyt, hogy odaálljon a párharc potenciálisan döntő lövése elé. Bár nem tett semmi szabálytalant, Vázquezhez hozzá sem ért, csak a pillanat hevében kijött belőle pár szó.

Mivel a Juvénak még két cseréje is volt, bejött a cserekapus, a lengyel Szcsesny büntetőt védeni.

Cristiano Ronaldo állt vele szemben, és 150. Bajnokok Ligája-meccsén 120. góljára készült. Már a 97. percben, mert majdnem öt percre volt szükség, hogy csituljanak az indulatok. A portugál nem először végzett el döntő tizenegyest, legutóbb a 2016-os BL-döntő utolsó lövését vállalta. Most sem bízta a véletlenre, kegyetlenül kilőtte a bal felső sarkot, a kapusnak esélye sem volt.

Ezzel zsinórban nyolcadik BL-elődöntőjébe rúgta a Real Madridot, amihez hasonló sorozatot más csapat nem ért el az első számú európai kupában.

Az egyik oldalon az érzelmek, a másikon az indulatok értek tetőfokra. Ronaldo félmeztelenül ünnepelt, mint mindig, majd azt mondta,

Nem is értem, miért reklamálták ezt a büntetőt. Ha nem rúgják fel, Lucas gólt szerez. Győztes csapatunk van. Bár ma nem voltunk jók.

Természetes, hogy a másik oldal nem a góllal, inkább a büntetővel és Michael Oliverrel foglalkozott.

„Ennek a bírónak egy szemetesláda van a szíve helyén. Ha ezt a 10 százalékos büntetőt befújod, nem vagy férfi. Egy állat vagy, aki főszereplő akar lenni egy nagyon kétes epizódban"

– szakadtak ki Buffonból a gondolatai. Majd így folytatta:

Nem teheted tönkre egy csapat álmát. Ha nincs meg hozzá a személyiséged, hogy egy ilyen meccs résztvevője legyél egy ilyen stadionban, akkor ülj a lelátóra a feleségeddel meg a gyerekeddel, idd a Sprite-od és eszegesd a csipszed.

És még mondta tovább:

Egy emberi lény nem dönthet a kiesésről egy ilyen ítélettel. Amikor érzem, hogy nem vagyok elég jó, akkor megpróbálom elkerülni, hogy én legyek a középpontban. Neki is ezt kellett volna tennie, ez érzék kérdése. Amit tett, azt mutatja, hogy nem tudta igazán, hogy hol van, nem tudta, hogy milyen csapatok játszanak, nem tudott szart se. 

Arról, hogy mit mondott Olivernek, amiért az kiállította, a kapus a következőket mondta:

Bármit mondhattam volna abban a pillanatban, a bírónak tudnia kellett volna, hogy mekkora katasztrófát idézett elő. Aki ezt nem tudja kezelni, annak a lelátón a helye.

Giorgio Chiellini, a másik Juve-középhátvéd még ennyire sem fogta vissza magát.

Sosem loptak meg még így. Szégyentelenül nyomják a Real Madridot a Bajnokok Ligájában, sosem lehet másképp. A Bayernnél sem felejtik, ami ugyanitt történt velük egy éve

– nyilatkozta az olasz köztévének, a RAI-nak. A véleményét egyébként már a pályán, a büntető előtt a Real-játékosok tudomására hozta, amikor a pénz nemzetközi kézjelével utalt rá, szerinte a zsebükben van a bíró.

Pont egy éve a Bayernnel játszott szakasztott ilyen BL-negyeddöntőt a Madrid, ők nyertek Münchenben 2-1-re, a Bayern Madridban 2-1-re, majd jött a hosszabbítás, és a végeredmény Kassai Viktor minden idők legnagyobb európai bíróámokfutásával: 4-2 a Realnak.

Természetes, hogy az olaszok nem láttak, illetve nem adtak volna büntetőt az utolsó utáni percben, de nem adott volna a spanyol exbíró, Iturralde Gonzalez sem, aki manapság az egyik madridi sportújság, a nyíltan és elfogadottan Real-drukker AS szakértője. Az 51 éves Iturralde, aki 17 éven át fújt a spanyol ligában - közte három El Clasicón - és 14 éven át volt FIFA-bíró, percekkel a lefújás után megírta a weboldalon:

Benatia nem lökött számottevően, nem volt elég ahhoz, hogy büntetőt fújjanak ellene.

Pont erről beszélgetett egyébként az események hátterében Massimo Allegri Juve-edző a Real sárgák miatt eltiltott csapatkapitányával, Sergio Ramosszal. A játékos a meccs végére lejött a játékoskijáróhoz a VIP-ből, és nem halkan megjegyezte, ez bizony egyértelmű büntető volt.

11-es volt?

  • 6685
    Ezt ilyenkor ne fújják be
  • 5559
    Nem
  • 4601
    Igen

Mire Allegri közelről az arcába nézett, és azt mondta, „az is, amit nekünk nem adtak meg otthon a 93. percben”. Allegri nem sokkal később kifejtette, Cuadrado felrúgására gondolt az első meccsről, „ezek a dolgok súlyosan számítanak egy ilyen párharcban”.

Végül azt is megindokolta, hogy bár két cserét is megtartott a hajrára, miért nem szakítgatta meg a Real-nyomást egy-egy cserével az utolsó percekben:

El akartam juttatni a csapatom a hosszabbításig, aztán megerősíteni.

Arról nem beszélt, hogy az a plusz 3-5 perc játék, amennyivel többet lettek volna a pályán, ha a 87-90. percben jönnek be, tényleg annyit számít-e.

Rovatok