Index Vakbarát Hírportál

A magyar-belgáról ismert szerb bíró kapta a BL-döntőt

2018. május 7., hétfő 14:27

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kijelölte a két nemzetközi kupasorozat döntőjének játékvezetőjét: a Bajnokok Ligájában a szerb Milorad Mažić, míg az Európa Ligában a holland Björn Kuipers lesz majd a bíró.

Előbb május 16-án a második EL döntőjét rendezik meg, Lyonban az Atlético Madrid és a Marseille játszik egymással. A 45 éves Kuipersnek ez lesz a második EL-döntője, korábban a 2013-as finálénak volt a játékvezetője, amelyben a Chelsea 2-1-re legyőzte a Benficát. Az Atléticónak a 2014-es BL-döntőben fújta a sípot a holland, a spanyolok akkor Lisszabonban, hosszabbítás után kaptak ki 4-1-re a Real Madridtól.

A kijevi BL-döntőben, május 26-án a címvédő Real Madrid ellenfele a Liverpool lesz. A mérkőzés játékvezetőjének, a 45 éves Mažićnak a neve - Kuipershez hasonlóan - szerepel a nyári, oroszországi világbajnokságra jelölt 36-os keretben is.

Mažić 2009 óta vezet rendszeresen nemzetközi meccseket. Magyar meccseken is bíráskodott már. Előbb 2013-ban a törökök elleni vb-selejtezőt vezette, majd a két évvel ezelőtti, franciaországi Eb-n övé volt a magyar-belga (0-4) meccs az egyenes kieséses szakaszban. 114 nemzetközi meccsén 492 sárgalapot osztott ki, 30-szor ítélt büntetőt és 28-szor állított ki játékost.

A török meccs ellenőre dicsérte a szerb bírót, aki az elsőtől az utolsó percig ellenőrzése alatt tartotta a találkozót. Higgadtságára jellemző, hogy az elmúlt egy évtizedben ő vezette legtöbbször nem éppen nyugodt körülmények között zajló Crvena Zvezda–Partizan közti belgrádi rangadókat.

Ugyanakkor kapott bírálatot is eleget. 2015. április 14-én az Atlético Madrid–Real Madrid BL-negyeddöntős első meccsének a bírája volt, és a meccs utáni interjúban Mario Suárez, az Atlético játékosa komoly kritikát fogalmazott meg. Szerinte Mažić nem volt alkalmas egy ilyen súlyú mérkőzés megrendezésére. Büntetőt és piros lapot is számon kért rajta a védekező középpályás.

Rovatok