Index Vakbarát Hírportál

Megszámolták, hányszor cselezett Pelé a 4 vb-jén

2018. május 28., hétfő 17:49

Hétfőtől napi 24 órán át futballt láthatunk a Historyn, a világbajnokságok 1930-tól íródó történetét dolgozzák fel, különböző szempontok szerint. Az egyik műsorba belenézhettem.

Négy egykori világsztár – Ryan Giggs, Gianfranco Zola, Lothar Matthaus és Gary Lineker - beszélgetett és mondott ítéletet arról, hogy Pelé vagy Diego Maradona volt-e a jobb vagy nagyobb.

Az összehasonlításhoz kaptak egy csomó adatot a műsor készítőitől, akik előzőleg végignézték a két világbajnok összes vb-meccsét. Előbbinek 14, utóbbinak 21 meccse volt.

A meccsekről aprólékosan kijegyzetelték, melyikük hányszor cselezett.

Megdöbbentő adat volt, hogy Pelé mindössze 21 cselt csinált 1958 és 1970 között. Ebből 1966-ban nem nyerte meg a tornát, mert éppen a mieink verték őket 3-1-re Angliában, és bentragadtak a csoportban. Pedig hányszor halljuk manapság, hogy most már alig van csel a játékban, bezzeg régebben, és hát a játék sava és borsa a csel. 

Szóval, Pelé 38-szor kísérletezett, de mint látható, volt néhány sikertelen.

Maradona, aki egészen más stílusban és poszton játszott, és egészen más termetű volt, 105 cselt mutatott be 1982 és 1994 között. Utolsó vb-jéről méltatlanul távozott, szervezetében kábítószer nyomaira bukkantak, ezért eltiltották.

Az argentin 188-szor gondolta úgy, hogy a csel a legjobb megoldás, de amint látható és az természetes, neki sem sikerült mindegyik.

A hatékonyságuk egyébként 55 százalék mindkettőjüknek.

Rovatok