Index Vakbarát Hírportál

Mégis ott lehet a vb-n a kokainozásért eltiltott perui csapatkapitány

2018. május 31., csütörtök 15:40

Egy svájci bíróság átmenetileg felmentette, így Paolo Guerrero, a perui labdarúgó-válogatott csapatkapitánya mégis részt vehet az oroszországi világbajnokságon.

A 34 éves támadó eltiltását amiatt függesztették fel, mert "rengeteg hátrány érné amiatt, ha nem léphetne pályára a vb-n", miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is annak ellenére marasztalta el, hogy bizonyítottan nem szándékosan követett el doppingvétséget.

Guerrero szervezetében egy tavaly októberi, Argentína elleni világbajnoki selejtező után találtak kokainszármazékot. Az eset miatt a FIFA először egy évre függesztette fel a játékjogát, de később megfelezte a büntetést, amely így május 3-án lejárt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azonban súlyosbításért, míg a 84-szeres válogatott játékos felmentésért fellebbezett a CAS-nál. A CAS a WADA-nak adott igazat, ezért május közepén 14 hónapra súlyosbította a csatár eltiltását, így januárig nem futballozhatott volna.

Az döntés után a perui válogatott világbajnoki csoportellenfeleinek (Franciaország, Dánia, Ausztrália) csapatkapitányai nyílt levélben szólították fel a FIFA-t, találja meg a módját, hogy az eltiltott játékos pályára léphessen az oroszországi tornán. Bár a FIFA pont nem csinált semmit, egy svájci bíróság így is felmentette Guerrerót.

Rovatok