Index Vakbarát Hírportál

Neuer bekerült a német világbajnoki keretbe, Sané kimaradt

2018. június 4., hétfő 12:52 | aznap frissítve

Hosszú ideje húzódó találgatások végére tett pontot Joachim Löw a német labdarúgó-válogatott 23 fős világbajnoki keretének kihirdetésével. A sérülése miatti nyolc hónapos kihagyásból csak a válogatott hétvégi, Ausztria elleni barátságos mérkőzésén visszatérő Manuel Neuer a korábbi egyöntetű várakozással szemben végül ott lehet az oroszországi tornán, ami nagyon jó hír a csapat szurkolóinak.

Szintén a várakozással szemben döntött Löw egy másik kérdésben, ez viszont már komoly meglepetést keltett, és valószínűleg sokan lesznek, akik vitatni fogják. A kapitány ugyanis kihagyta a végső keretből Leroy Sanét, a  Manchester City remek szezont futó ifjú szélsőjét, aki helyett a Bayer Leverkusenben játszó Julian Brandt tarthat a csapattal.

Löw a választott játékos nagyobb nemzetközi rutinjával indokolta döntését, mint elmondta, ha 100 méteres futóversenyként fogjuk fel Brandt és Sané keretbe kerülésért folytatott csatáját, akkor csak a célfotó döntött előbbi javára.

Brandt két csapattársa, Bernd Leno és Jonathan Tah már nem lehetett olyan boldog a kerethirdetést követően, ahogy a Freiburg csatára Nils Petersen sem, ők hárman ugyanis szintén az utolsó szűkítés áldozatául estek.

Petersen neve már a bővebb listán is feltűnést keltett, így várható volt, hogy végül a lipcsei  Timo Werner és stuttgarti Mario Gomez utazhat a csatárok közül a világbajnokságra

Mind a négy játékossal beszéltem, ahogy várható volt, hatalmas volt a csalódottságuk. Olyan ez, mintha becsekkolásra várva tudnád meg, hogy nem szállhatsz fel a moszkvai gépre.

– nyilatkozta helyzetének nehézségét érzékeltetve a kapitány a német sajtóban.

Löw keretében 13 világbajnoki újonc van, köztük az a Marco Reus is, aki rendkívül balszerencsés sérülései miatt a német válogatott előző két nagy nemzetközi tornáját is kihagyni kényszerült.

A generációváltást jelzi, hogy német keretben mindössze 9 játékosnak van vb-rutinja, közülük  Neuer, Hummels, Boateng, Khedira, Kroos, Müller, Özil volt tagja a 2014-es vb-n győztes csapatnak,  illetve epizódszereplőként még Ginter és Draxler is. A legkevesebb válogatott rutinnal a Herthában játszó Marvin Plattenhardt rendelkezik, aki mindössze hatszor szerepelt eddig a nemzeti csapatban.

A szakvezetők a szabályok szerint egyébként egészen a csapatuk első világbajnoki mérkőzése előtti 24 óra megkezdődéséig változtathatnak még a kereten. 

A német válogatott 23-as kerete a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra:

Kapusok: Manuel Neuer, Marc-André ter Stegen, Kevin Trapp

Védők: Joshua Kimmich, Mats Hummels, Jerome Boateng, Niklas Süle, Antonio Rüdiger,  Jonas Hector, Marvin Plattenhardt,  Matthias Ginter

Középpályások (és szélsők): Toni Kroos, Sami Khedira, Ilkay Gündogan, Sebastian Rudy, Julian Draxler, Thomas Müller, Mesut Özil, Marco Reus, Julian Brandt, Leon Goretzka

Csatárok: Timo Werner, Mario Gomez

Rovatok