Index Vakbarát Hírportál

Vb-stadionok: Kazany Aréna, Kazany

2018. június 5., kedd 01:30

A kazanyi stadion különlegessége, hogy ezen van a világ legnagyobb kültéri kivetítője, a stadion egyik fala szinte teljes egészében egy nagy 3700 (más források szerint 4030) négyzetméteres LED-fal. A stadion dizájnja az angol futballból ismerős lehet, ugyanazok tervezték, akik az új Wembley-t, illetve az Arsenal stadionját, az Emirateset is. Ennek köszönhetően elég meredekek a lelátók, az alsó sorokban ülők pedig a játéktérhez nagyon közel ülnek. A stadion tetejének formája egyébként a Kazanka folyón ringó tündérrózsát mintáz.

Mivel már 2013-ban átadták – az akkori nyári Universiade helyszíne volt –, itt is rendeztek 2017-ben meccseket a Konföderációs Kupán.

A vb miatt ugyan közömbös, más szempontból viszont emlékezetes helyszín magyar szempontból, itt, a stadionban rendezték ugyanis a 2015-ös úszó-világbajnokságot – a pálya helyén felhúzott medencékben Magyarország három aranyat, két ezüstöt és négy bronzérmet nyert, Hosszú Katinka 200 vegyesen máig élő világcsúcsot úszva lett aranyérmes.

Ebből a szempontból a vb talán legsokoldalúbb stadionja, hiszen futball mellett úszóversenyeknek is helyszínt adott már.

Átadás ideje: 2013 július

Befogadóképesség: 45 379

Építési költség: 387 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

(Borítókép:  AFP  / Mladen Antonov)

Rovatok