Index Vakbarát Hírportál

Vb-stadionok, Mordovia Aréna, Szaranszk

2018. június 5., kedd 01:30

A szaranszki Mordovia Aréna külseje ismerős lehet egy korábbi világbajnokságról, a színeit leszámítva ugyanis a dél-afrikai, johannesburgi Soccer City Stadiont másolták a 2010-es vb-ről, ami annak a világbajnokságnak a nyitó- és záróünnepségének is helyt adott.

A rozsdanarancs, fehér és vörös színekkel borított stadion üde színfolt a többi orosz helyszín mellett. Ezek a színek egyébként a mordvinok legendáiban központi szerepet játszó Napot jelenítik meg. Sokáig viszont nem marad majd ez a látvány, a vb után 17 ezer férőhelyet elbontanak a stadionból, amiről lekerül a a teljes felső karéj, a helyét futópálya és egyéb szabadidős tevékenységek folytatására alkalmas létesítmények veszik majd át. Mivel a stadion Szaranszk központjában, az Inszar folyó partján épült, alighanem ezzel ki is lesz használva a vb után is.

A stadion építését egyébként 2010-ben, a mordvinok és egyéb orosz etnikumok egyesítésének 1000. évfordulóján kezdték meg, de a munkálatok alatt többször is elfogyott a pénz, így csak nagy késéssel, 2018-ra készült el a stadion.

Átadás ideje: 2018

Befogadóképesség: 44 442 (a vb után 28 ezresre bontják vissza)

Építési költség: 258 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

(Borítókép: AFP / Mladen Antonov)

Rovatok