Index Vakbarát Hírportál

Vb-stadionok: Szamara Aréna, Szamara

2018. június 5., kedd 01:30

Szamara az orosz űrprogram egyik legfontosabb városa, itt gyártottak számos űrjárművet, műholdat és egyéb űrtechnikai eszközt. Erre utal a vb-n Szamara Arénaként, egyébként Kozmosz Arénaként futó stadion neve is.

A 45 ezer férőhelyes stadion jellegzetessége a 65,5 méter magas kupolaborítása, ami a tervezők szerint aszteroida-becsapódás jelleget kölcsönöz a stadionnak és környékének. Eredetileg ez 80 méter magas lett volna, de költségcsökkentési céllal a tető magassága is kisebb lett. Az egész tervezés az orosz űripar előtt állít emléket, a kupola és az épület egy hatalmas űrkorszaki üvegburát idéz. Különlegessége, hogy esténként az egész szerkezet díszvilágítást kap.

A Nizsnyij Novgorod-i stadionhoz hasonlóan itt is egy kisebb tűz hátráltatta a munkálatokat, a 2017 augusztusában kitört tűzben senki nem sérült meg.

A stadiont eredetileg nem a mostani helyére, hanem Szamarától délre, egy szinte teljesen lakatlan szigetre tervezték, de oda komplett infrastruktúra-fejlesztés kellett volna, egy hidat még a munkálatok megkezdése előtt meg kellett volna építeni, így végül racionálisabb helyen építettek fel a létesítményt.

Átadás ideje: 2018

Befogadóképesség: 44 918

Építési költség: 275 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

(Borítókép:  AFP  / Mladen Antonov)

Rovatok