Index Vakbarát Hírportál

Vb-stadionok: Szentpétervári Stadion, Szentpétervár

2018. június 5., kedd 01:30

A szentpétervári stadion a Japánban található Toyota Stadion némileg felnagyított mása, a tervezője is ugyanaz a Kurokava Kiso, aki a japán létesítményt megálmodta. A vb alatt Szentpétervári Stadionnak hívják majd, egyébként Kresztovszkij Stadion a neve amiatt a Kresztovszkij sziget miatt, amin áll.

Ahogy az a stadionépítéseknél lenni szokott, több csúszás és áremelkedés után készült el,

a végleges költségét 1,46 milliárd euróra, mindegy 470 milliárd forintra becsülik, amivel ez a világ legdrágább dedikált futballstadionja.

Összesen kilenc évet csúszott, egyszer azért, hogy a közben megnyert vb-pályázat után a FIFA szigorú előírásai alapján újratervezzék a stadiont, és végül nagyjából 5,5-szeres áron készült el. Csak összehasonlításképp, a nagyjából 10 ezer férőhellyel kisebb japán stadiont a föld megvásárlásával és a környező földmunkákkal együtt 315 millió euróból, 100 milliárd forintból, vagyis csaknem ötödáron építették fel 2001-re. A Zenit Szentpétervár végül 2017 áprilisában költözhetett be a stadionba, ami a 2017-es Konföderációs Kupa négy helyszínének egyike is volt, itt rendezték a torna döntőjét is.

A japán mintát követő stadion a készítői szerint egy űrhajóra hasonlít. A technikai megoldásokat nézve egyébként a lehető legmodernebb lett még a csúszás ellenére is, a pályája kihúzható a stadion alól a napfényre, a teteje pedig behúzható, a belső hőmérséklet pedig akár 15 fokig is hűthető még a legnagyobb melegben is.

Az építés során egyébként nem csak a csúszás és az őrült áremelkedés okozott botrányt, a norvég Josimar lap szerint ugyanis nagyjából 110 észak-koreai munkás dolgozott rabszolgamunkát idéző körülmények között a stadionon.

A hat vb-meccs mellett a 2020-as összeurópai rendezésű Európa-bajnokág orosz helyszíne is a Szentpétervári Stadion lesz, három csoportmeccset és egy negyeddöntőt tartanak majd itt az Eb-n. Ez a legészakibb stadion a vb-n.

Átadás ideje: 2017

Befogadóképesség: 67 000 (az orosz bajnokikon csak 56 196)

Építési költség: 1,48 milliárd euró

Vb-meccsek a stadionban:

(Borítókép: AFP  / Ruslan Shamukov)

Rovatok