Index Vakbarát Hírportál

Behódolt a FIFA, átszabja a kamu-világranglistát

2018. június 11., hétfő 11:00

Végre belátták a FIFA-nál, hogy a szponzornév lobogtatásánál sokkal többre nem jó az 1992 óta használt világranglistájuk. Ezért az oroszországi világbajnokság utáni első friss világranglistájukkal rendszert váltanak, és átállnak a szinte minden sportágra alkalmazható úgynevezett Elo-rendszerre, pontosabban annak módosított verziójára, a SUM-ra.

A FIFA közleménye szerint a váltásnak több előnye is van:

A SUM-formula lényegileg egy pontban tér el az Elo-rendszertől: nem veszi figyelembe a meccs végeredményének gólkülönbségét, csak az adott csapat régi pontszámát (Pbefore), a mérkőzés súlyozott értékét (I), a valós végkimenetelt (W), illetve a korábbi pontszámok alapján várható végkimenetelt (We) az alábbi képlet szerint:

P = Pbefore + I * (W – We).

A We értéket, vagyis a csapatok pontszáma alapján várható végeredményt így kapják meg: We = 1 / 10(-dr/600) + 1), ebben a dr érték a két csapat meccs előtti pontszámának különbsége.

A képlet egyéb elemeinek értéke így alakul:

Az Elo-rendszer előnyeiről 2015-ben írtunk, kitérve a pontos számítási formulára is, amit egy ponton egyszerűsítve vesz át a FIFA.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Élő Árpád dolgozta ki ezt a róla elnevezett pontszámítási szisztémát, és először a sakkban használták. Magyarországon született, tízévesen vándorolt az Egyesült Államokba, fizikus lett, professzori címet szerzett.

Címlap- és borítókép: A FIFA világbajnoki trófea a Moszkvába érkezés utáni bemutatón / Makszim Semetov / Reuters

Rovatok