Index Vakbarát Hírportál

Szerdán eldől, ki kapja az első 48 csapatos vb rendezési jogát

2018. június 12., kedd 13:25

Fontos döntéssel indul a 2018-as oroszországi világbajnokág nulladik napja, hiszen a FIFA szerdai kongresszusán már reggel döntenek arról, hogy hol rendezzék a 2026-os, már 48 csapatos világbajnokságot.

Az utolsó kört két pályázat élte meg, vagyis kapott legalább két pontot az ötből az előzetes elbíráláson:

Az MTI hírösszefoglalója szerint a 206 tagszövetség küldötteire hatással lehet, hogy az amerikaiak 14,3 milliárd dolláros bevételt ígérnek, csaknem kétszer annyit, mint az ötödször pályázó észak-afrikaiak. Egy neve elhallgatását kérő, magasrangú FIFA-tag szerint a marokkóiak Afrikából 40-45 szavazatra számíthatnak a lehetséges 53-ból, Ázsiából a 46 országból 20-25-en támogathatják őket, ehhez járul néhány európai voks - például a francia. Óceánia még nem döntött a kérdésben, Dél-Amerika pedig egységesen az északi hármas mögött áll.

A dpa német hírügynökség által megrendelt felmérés szerint 48 százalék az esély, hogy a hármas kandidálás nyer, Marokkóra csak a küldöttek 21 százaléka szavazna. Befolyásolhatja a döntést Donald Trump is, az Egyesült Államok elnöke szokásos modorában többször kinyilvánította, hogy aki nem az amerikai pályázatra voksol, azt ellenségnek tekinti.

„Remélem, hogy a választást nem befolyásolja nagyon a politika” – nyilatkozott erre utalva Gianni Infantino FIFA-elnök.

Az oroszországi világbajnokság csütörtöki rajtját megelőző szerdai kongresszus magyar idő szerint 8 órakor kezdődik, a programban szerepel többek között az új FIFA-alelnök, a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) vezető Csányi Sándor beiktatása is.

Rovatok